Guardian класира "Времеубежище" на Георги Господинов сред най-добрите книги на годината

4759
Guardian класира "Времеубежище" на Георги Господинов сред най-добрите книги на годината
Снимка: Дафинка Стоилова

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов е сред най-добрите книги на 2022 г. в класацията на британския вестник Guardian. Авторитетното издание публикува своя подбор на водещите книги за годината, издадени във Великобритания и представени в различни категории – художествена литература, документалистика, детска литература, научна фантастика и фентъзи, исторически и политически, мемоарни издания и т.н. Класацията е подготвена в рамките на обзор за културните събития през отиващата си 2022 г.

Във "Времеубежище" на Георги Господинов (издателство W&N, превод от български език на Анджела Родел) "клиника за миналото" лекува пациенти с болестта на Алцхаймер. Романът „играе остроумно и с топлота с идеите за историята и носталгията, за да изследва европейския ХХ век и актуалните обърквания", пише в публикацията на Guardian , цитирана от БТА.

Нюйоркската библиотека открива новия си литературен сезон с български роман

С премиера на романа "Времеубежище" на Георги Господинов Нюйоркската публична библиотека открива новия си литературен сезон. Това съобщ...

Изданието представи "Времеубежище" като книга на деня в ежедневната си литературна рубрика още през май тази година, седмица след излизането й на английски. Тогава тя бе определена като "забавен и стряскащ роман за носталгията". „И макар фокусът му да е върху миналото, той не може да звучи по-навременно“, характеризира го авторът на рецензията Патрик Макгинес. Той уточнява, че романът е създаден между референдума за Брекзит и руското нахлуване в Украйна – две събития, които превръщат носталгията в оръжие. „При Господинов преходът от хумор към тъга, от абсурдни ситуации към трагедия, патос и иронично наблюдение, е ненатрапчив“, посочва Макгинес, като отчита и качествата на умелия и деликатен превод на Анджела Родел.

В края на октомври „Времеубежище” се нареди и сред най-добрите книги на New Yorker за 2022 г. Изборът на редакторите от престижното американско издание включваше над 200 заглавия от цял свят, включително на нобелисти като Луиз Глук, Абдулразак Гурна, Олга Токарчук, Халдур Лакснес. Книгата е публикувана в САЩ от издателство Liveright също в превода на Анджела Родел. Тя бе избрана от редакторите и критици, които традиционно селектират "най-завладяващите, забележителни, брилянтни, изненадващи, поглъщащи, странни, провокиращи мисли и обсъждани четива за тази година". "Историята е новина", пише Господинов, като хитро привлича внимание към насилието, което миналото упражнява върху настоящето", отбелязва New Yorker в кратък анонс за книгата.

"Времеубежище" се превърна в една от най-коментираните книги на български автор в англоезичния свят. Times сравни Господинов с Оруел, а романа определи като "предупреждение към Европа и Путин".

През октомври миналата година "Времеубежище" спечели престижната европейска награда Strega в Италия. С това Георги Господинов не само стана първият българин лауреат на приза, но и първият източноевропейски писател, който го получава.

Георги Господинов е номиниран за Нобелова награда (СНИМКА)

Георги Господинов е номиниран за Нобелова награда от българския П.Е.Н. център, съобщи пред "Площад Славейков" секретарката на писателск...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

"Танцувай с мен" - роман за Ленард Коен и неговата голяма любов и муза Мариане Илен

Писателите Горан Войнович и Андрея Расучану гостуват на новите пролетни "Литературни срещи" (СНИМКИ)

Всичко е позволено в любовта и в дипломацията в световния романтичен феномен "Червено, бяло и кралско синьо"

Излиза юбилейно издание на "Ловецът на хвърчила", Халед Хосейни

Националната награда за поезия "Константин Павлов" ще бъде връчена на 2 април

Излиза "Яма" - нова книга на Борис Акунин

За първи път България се представя на престижния панаир на книгата в Лондон

"Ягодови обещания" - нова книга от Мануела Инуса

"Никога не ме лъжи"– предупреждава убийственият трилър на звездата на криминалната литература – ФридаМакфадън

Посрещнете норвежкия дръндьо от "Конкурс за милион крони"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги