Журналист за "сензационните открития", че Левски може да е роден по-късно: "Вероятно" е дума, която изключва сензация

9749
Журналист за "сензационните открития", че Левски може да е роден по-късно: "Вероятно" е дума, която изключва сензация
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Господин Митев, за втори път ме учудвате със щастливата си усмивка, с която ставате говорител на "сензационни" открития по българска история. Така журналистът Иван Тренев се обръща към проф. Пламен Митев предвид негово твърдение, че Васил Левски всъщност е бил по-млад, отколкото се е смятало.

Ето какво още добавя г-н Тренев:

"Първият път беше неотдавна със сензационните разкрития на карловския музей "В. Левски" в османски архиви в Цариград, които доказвали нови революционни моменти от живота на Левски. Но се оказаха попълнени и празни комитетски квитанции за членски внос, съшо 2-3 броя чиновническа османска кореспонденция за пари и награди на османски шпиони.

Напразно се опитвате да уточнавате дори с време от порядъка на седмици, че османската полиция е била пределно наясно къде точно щъка Дякона, ама не им се става от дивана да го юркат. Чакат той сам да им падне в ръчичките. Ако Ви подарят шестица от тотото, а Вие да напишете стъпка по стъпка, ден по ден къде, с кого и как е минал Левски, ще изтървете "шестицата".

Левски е толкова далеч в бъдещето от нас, че всеки напън да кажеш крайната истина е преднамереност и в повечето случаи - користна. Левски трябва да се разбере и да бъде обичан с душа и сърце. И тайно да желаем да сме частица от него.

Откриват паметник на Васил Левски в Русе

На 11.09.2020 г. (петък) от 17.00 часа в Парка на възрожденците в гр. Русе официално ще бъде открит паметникът на Апостола на свободата...

Второто ви сензационно откритие пак е чуждо, но вие пак сте говорител. Защо ли търся някаква "уловка"? Защо Вие си губите времето да регистрирате чужди сензационни открития? Откривател работел във Виена. Новата Старозагорска сензация касае 3 години от живота на Левски, но не като революционер. Вие пишете "вероятно" се е родил 1840, а не 1837. "Вероятно" е дума, която изключва понятието "сензация", а Вие сте го написали на цяла първа страница на вестници. И почти "плувате" в миражните бъдещи "пренаписвания" на българската история. Звезди падат в краката Ви!

Един регистър на османската редовна служба за регистрация на мъжкото население упоменава: Левски записан 1840, а не 1837. Вие не казвате от коя година е тази османска регистрация. Не говоритес  коментари, не показвате регистрация - със сензационните ви известия.

Господин Митев, а ако майката на момчето го прави 1840, защото османците събират еничарски корпус? Защото трябва да плаща данъци... и т.н. Самият Левски пред съда също споменава години, които нищо не доказват, че са истина!

Наистина е страшно днес как хитреци "захлебват" от историята, как наглеци крадат с "народолюбие", как чужди нашественици мълчаливо без бой грабят българското и българската земя, а "свободни" българи с власт са заложили и задник, и предник, за да "слугуват" за пари, за тридесет сребърника, защото това "забогатяване" е несъизмеримо със загубите на България.

Тук е мястото да те попитам, г-н Митев, няма ли да изкочи някоя "сензация" и да обясниш по-конкретно книгата си от 1998 г. "Българският революционен комитет" (измислен от Любен Каравелов в Белград с наличието на 12 души, нямащи нищо общо с българските революционни тежнения на емигрантите в Букурещ)? Думата ми е защо тогава написа (стр 20): "Ботев говореше против Каравелов от озлобление и ненавист."

В село Голям извор отбелязаха 183 г. от рождението на Васил Левски

На 18 юли 2020 г. в тетевенското село Голям извор, тържествено бяха отбелязани 183 г. от рождението на Васил Левски и 148 г. от създава...

Стр. 32: "Свадата между Ботев и Каравелов е дадена с опита на Христо Ботев да дескредитира Каравеловото списание "Знаме".

Стр. 37: "Внимателният прочит" (твой любим израз) показва, че зад фразата "по революционно настроени емигранти" няма конкретна информация колко души формира групата на Христо Ботев и обясняваш зад Ботев са 15-20 души, които лягали и ставали в неговата стая, ходили да обират по пазара кори и изгнили дини, а някога открадвали и по нещо.

Въведеното от тебе понятие "Ботева група" си е направо сензация. Това си е намек за чиста завера. Естествено, щом Ботев е злобен и завистлив, той трябва да го разбере.

Наистина е жалко, че ти, г-н Митев, не си живял в тяхното време да създадеш онзи душевен мир с твоят така полезена странична работа да даваш съвети и преценки като кадия, и никога да не си "цапаш" ръцете в действителност.

Още: "Шефът на разузнаването е бил агент на ДС"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

Излиза новата книга на Лилия Старева - "Сватбата - празник на празниците в българския семеен календар"

Литература с високо съдържание на блус ни сервира „певецът на българския къмпинг“ Михаил Вешим

Награждават победителите в ХVIХ –то издание конкурс за хумористична поезия и проза в Галерия "Арт Маркони"

Историята на Франциск от Асизи: как разгулният младеж се превръща в най-почитания светец в Италия

В Деня на европейските автори: 8 български писатели гостуваха виртуално в класните стаи с помощта на Orange

"България и Македония, история и политика": Разказ за фалшифицираната история и ролята на Коминтерна

Ина Иванова е носителят на Националната награда за поезия "Христо Фотев"

Калин Василев стана 55-ият носител на наградата "Чудомир"

Салман Рушди: Изкуственият интелект няма никакво чувство за хумор

"Нашето вечно утре" – интимна възхвала за златния век на видеоигрите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги