Кратък наръчник по македонския въпрос

30703
Кратък наръчник по македонския въпрос
Снимка: Костадин Костадинов

Историята е полезна, не защото четем в нея миналото, а защото четем в нея бъдещето. С такава нагласа разтворих новата книга на д-р Костадин Костадинов "Кратък наръчник по македонския въпрос". Въпреки, че не съм особен почитател на историческите трудове, които от гледна точка на дистанцията на времето са винаги пристрастни, в светлината на днешните нелюбезни отношения между Р Северна Македония и България, Наръчникът грабна вниманието ми от самото начало.

"Както е добре известно, не всички българи са македонци, но всички македонци са българи". Tози шеговит постулат на д-р Костадинов намира своето историческо и документално основание в новата му книга.

Книгата съдържа подробна историческа, филологическа и етнологическа справка за Македония. Има подробна информация за това колко българи, албанци, турци, цигани, власи, сърби и бошнаци живеят във всяка една община на страната. Събрани са десетки карти, таблици и илюстрации, показващи нагледно защо македонците са българи и говорят български език.

Винаги сме знаели, че историята, пресъздадена от съвременниците ѝ чрез писма, речи или документи, често се оказва най-автентична, тъй като не е пречупена през призмата на времето и позволява на съвременния човек да направи информиран избор в какво да вярва.

Артър Ж. Евънс е един от тези хора. Той е бележит английски археолог и етнограф, добър познавач на Балканите. Като член на Британската мисия за подпомагане на пострадалото население в Македония след Илинденското въстание, Евънс сам е участвал на място в разпределението на помощите.

Писмото, което изпраща до в. "Таймс“ на 30 септември 1903 г., носи многозначителното заглавие "Кои са македонците?".

Ето какво пише сър Артър Евънс: "Нека да започна с поправката на една почти всеобща заблуда. Там няма "македонци". Там са българи. Там има румънци – останки от латиноговорещите жители на римо-илирийските провинции, които още се намират в планинската верига на Пинд и в съседните градове. Там има гърци, вкл. повече или по-малко изкуствено елинизирани румънци. Там има турци, вкл. мохамедани-българи, и някои истински турски села по Вардардаската долина, представляващи население, по-ранно от отоманското завоевание. Там има една примес от шкипетари или албанци към западните и северните краища. Накрая, там има едно голямо испански говорещо еврейско население в Солун. Но там няма "македонци" – пише Евънс - Фактът е, че дори в тази страна, и то при заинтересованите усилия да се скрие истинското положение, голямото надмощие на българския елемент е само непълно признавано. Аз мога само да кажа, и то от мое лично наблюдение след проучване почти на цялата вътрешност на областта, че вън от тесния пояс, вече споменат, и някои малки градски центрове, практически цялата маса от население е славянска, говореща характерно български диалекти".

Фактите, изнесени от д-р Костадинов в този Наръчник, са неоспорими. Ако някой все още ги оспорва, е достатъчно да си припомним, че най-важният писмен паметник за тях е от 1860 г. Тогава излиза сборникът с български народни песни от Македония, съставен от Стефан Веркович. Сборникът е озаглавен "Народне песме македонски бугара". Какво по-голямо доказателство от това заглавие? Стефан Веркович – най-големият сръбски фолклорист на XIX век. Неговата научна добросъвестност го кара да напише още в предговора към изданието, че народните песни, които е събрал, доказват безспорно българския характер на населението по земи, към които от край време посягат сърби и гърци, а след възникването на македонизма и агресията, на т. нар. "македонци". Затова фолклористът Стефан Веркович е недолюбван в родната си Сърбия, а в Царство България Народното Събрание му гласува пожизнена пенсия, в знак на признателност.

Или пък Цариградската конференция от 1876–1877 година, която е най-важното международно признание за българския характер на македонското население. Великобритания, Франция, Австро-Унгария, Германия, Италия и Русия, т.е. Великите сили, юридически признават Македония за част от българското етническо пространство с подписите си под проекта за бъдещото устройство на българската държава.

Спомен за Кървавата Коледа в Македония и избитите 1200 българи

Преглеждайки архивните бележки за това какво се е случило на днешния ден попаднах на нещо, което беше непознато за мен. По стар стил на...

Ето защо д-р Костадинов заявява по повод новоизлязлата си книга: "Българската национална идентичност на македонските славяни не е будила съмнение у никого. Столетия наред тя е явно демонстрирана от самото македонско население - във всяко едно отношение - българско. Въпреки погрома, извършен над българщината през 40-те години на ХХ в., Македония е, и ще остане българска земя".

Историк по образование и българофил по призвание, д-р Костадинов е посветил научните си интереси изцяло на историческите доказателства за героизма и родолюбието на българите в многовековната българска история. Все неща, които днешните управляващи или забравят, или умишлено неглижират.

"Запазване на българщината и българското национално самосъзнание, съхраняване на националния идеал за "чиста и свята република" - това е причината да стана част от политическия живот на страната", казва Костадинов: "Българските политици трябва да вземат решения с грижа за българските граждани и държава".

Идеята на "Кратък наръчник по македонския въпрос" е историята на македонския въпрос. Книгата не е за специалисти. Тя е за много широк кръг от хора, които се интересуват и се чете на един дъх.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

Излиза новата книга на Лилия Старева - "Сватбата - празник на празниците в българския семеен календар"

Литература с високо съдържание на блус ни сервира „певецът на българския къмпинг“ Михаил Вешим

Награждават победителите в ХVIХ –то издание конкурс за хумористична поезия и проза в Галерия "Арт Маркони"

Историята на Франциск от Асизи: как разгулният младеж се превръща в най-почитания светец в Италия

В Деня на европейските автори: 8 български писатели гостуваха виртуално в класните стаи с помощта на Orange

"България и Македония, история и политика": Разказ за фалшифицираната история и ролята на Коминтерна

Ина Иванова е носителят на Националната награда за поезия "Христо Фотев"

Калин Василев стана 55-ият носител на наградата "Чудомир"

Салман Рушди: Изкуственият интелект няма никакво чувство за хумор

"Нашето вечно утре" – интимна възхвала за златния век на видеоигрите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги