Премиера на "Анчо Калоянов. Литературна анкета" във Велико Търново

1848
Премиера на "Анчо Калоянов. Литературна анкета" във Велико Търново
Снимка: Хермес

На 20 март от 17,30 ч. в РБ "П. Р. Славейков" във Велико Търново ще се състои на официалната премиера на книгата "Анчо Калоянов. Литературна анкета".

Поради големия интерес към историческия роман „Димитър Злочести и Войводата Патрев“ от Анчо Калоянов, Издателска къща „Хермес“ пуска четвърто издание на книгата. Заедно с него на 23 март излиза и литературна анкета с големия белетрист и фолклорист. Автор на анкетата е проф. Иван Станков – близък приятел и колега на Анчо Калоянов.

На 12 януари излиза новата книга на Лев Пучков - "Смъртта на терминатора"

Дресьорът на бойни кучета Сергей Рудин успява да неутрализира снайперист, който избива високопоставени руски военни в граничната зона п...

Иван Станков:

Тази анкета не е просто автоочерк на един заслужил човек. Аз я оценявам по-скоро като принос към паметта на националната ни култура, като хартиен документален филм за живота и творчеството на един български интелектуалец от изключително висока проба.

Защо анкета с Анчо Калоянов?

Анчо Калоянов заслужава анкета по няколко причини. Първо, пише художествена проза на високо национално равнище. Второ, прави българска етнология на европейско ниво. Трето, развива медиевистични идеи от същия порядък. И четвърто, най-важното, като дългогодишен преподавател във Великотърновския университет произвежда хора за първите три области. Струва си Анчо Калоянов да бъде разпитан и да бъде изслушан. За живота му, за написаните и прочетените книги. За авторите, с които съдбата го е срещала. За пътищата, които сам е прокарвал. За идеите, които е раждал, споделял или отхвърлял.

Какво има в анкетата?

Премиера на „Димитър Злочести и Войводата Патрев“ от Анчо Калоянов в град Пловдив

Издателска къща ХЕРМЕС има удоволствието да Ви покани на премиерата на „Димитър Злочести и Войводата Патрев“ от Анчо Калоян...

Анкетата разгръща Анчо Калоянов в сферата на трите му „производства“ – художествено творчество, етнология в широкия смисъл на думата и хора за българската култура. В композиционно отношение тя е организирана по традиционния начин – въвеждаща обща част, надзъртане в родовите „хроники“, детство, юношество, образование. Следва оглеждане първо на художествената продукция, после на научната – със стремеж за придържане към хронологията, макар това в устна анкета да е трудно постижимо.

Отделено е специално място за „библиотеката“, за писателите, които са го впечатлявали и от които се е учил или му се е искало да го направи. И чужди, и български. Отношенията, по-близки или по-далечни, които е поддържал с автори, влезли преди него в литературата, или с негови съвременници. А също и за отгледаните от него хора.

Има отделни страници с провокирани или спонтанни размисли върху националната съдба, националната литература, мястото на човека в живота и в света, ролята на културно-историческата памет, задачите на националната култура, мястото на България в големия свят.

Включена е и една съвсем преднамерена авторска част на Анчо Калоянов, наречена „Пътеводител“. Тя съдържа „разказани“ фотографии. Снимките с придружаващите ги малки текстове наистина разказват – отвъд времето на снимката, отвъд събитието и дори отвъд участниците. Като събрани парчета от скъсана кинолента, те правят видимо „времето“ Анчо Калоянов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

Излиза новата книга на Лилия Старева - "Сватбата - празник на празниците в българския семеен календар"

Литература с високо съдържание на блус ни сервира „певецът на българския къмпинг“ Михаил Вешим

Награждават победителите в ХVIХ –то издание конкурс за хумористична поезия и проза в Галерия "Арт Маркони"

Историята на Франциск от Асизи: как разгулният младеж се превръща в най-почитания светец в Италия

В Деня на европейските автори: 8 български писатели гостуваха виртуално в класните стаи с помощта на Orange

"България и Македония, история и политика": Разказ за фалшифицираната история и ролята на Коминтерна

Ина Иванова е носителят на Националната награда за поезия "Христо Фотев"

Калин Василев стана 55-ият носител на наградата "Чудомир"

Салман Рушди: Изкуственият интелект няма никакво чувство за хумор

"Нашето вечно утре" – интимна възхвала за златния век на видеоигрите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги