Завръщането на една легенда - "Лъвицата Елза"

13258
Завръщането на една легенда - "Лъвицата Елза"
Снимка: Вакон

Близо 50 години след като запали неугасваща любов към Африка у поколения българи, документалната класика „Лъвицата Елза“ от Джой Адамсън прави грандиозното си завръщане – в осъвременено издание и под знака на издателство „Вакон“.

През далечната 1956 г., право в туптящото сърце на кенийската савана, природоизследователите Джой и Джордж Адамсън стават приемни родители на бедстващо лъвче, загубило майка си в злощастен инцидент. Съпрузите дори не подозират, че с искрения си акт на доброта ще поставят основите на радикално нов начин за възприемане на естествения свят.

Водени от разбирането, че животните са индивиди с богата душевност, семейство Адамсън се отнасят към игривата и любопитна Елза с дълбоко уважение и разбиране. Между човеците и лъвчето се заражда необикновено приятелство и Елза започва да придружава двойката навсякъде – в игри по брега на Индийския океан или пък на сафари в пресъхналото корито на пустинята Чалби. Дълбоко в себе си обаче Джой и Джордж знаят, че това не е живот за една лъвица. Неусетно те се оказват изправени пред най-трудната задача – да върнат Елза в дивата природа, към която принадлежи.

Излиза книгата „Монасите маратонци от планината Хией, Япония“ на Джон Стивънс

Издателство „Вакон“ публикува уникална за българския пазар книга – „Монасите маратонци от планината Хией, Япони...

Това, което следва, е трогателна история за трансформиращата сила на любовта. С помощта на семейство Адамсън беззащитната Елза се научава да оцелява сама и става първото опитомено диво животно, върнало се в естествената си среда. Лъвската дъщеря намира прайд и партньор, ала никога не забравя осиновителите си и един прекрасен ден ги навестява с трите си невръстни лъвчета – смелия Джеспа, плашливия Гоупа и Малката Елза.

С публикуването си през 1960 г. в Англия „Лъвицата Елза“ смайва света и прекарва 13 седмици начело на класацията на „Ню Йорк Таймс“ за най-продавани книги. Написан с плам и дълбоко разбиране за необятната като савана лъвска душа, вълнуващият разказ на Джой провокира човечеството да преосмисли всичко, което знае за поведението на животните. Емоционалната връзка, която Адамсън изграждат с Елза, е доказателство, че „свирепите зверове“ от холивудските блокбастъри и телевизионните предавания всъщност са чувстващи и интелигентни индивиди, способни да изпитват дълбоко разбиране, преданост и обич.

Прекосила видимо непреодолимата граница между две измерения, Елза се превръща в символ на изконното право на всички животни да бъдат свободни.

 

Черил Стрейд разказва за уроците на Тихоокеанския хребетен път

Черил Стрейд е американска журналистка и писателка, придобила световна известност с бестселъра си „Моето приключение в дивото&ldq...

Джой Адамсън (1910-1980) е художничка, световноизвестна писателка и пионер в областта на природозащитата. Родом от Тропау, Австро-Унгария (днешна Опава, Чехия), тя се премества в Кения, където се омъжва за Джордж Адамсън. Историята за отгледаната от съпрузите лъвица се превръща в мигновен бестселър, а през 1966 г. излиза нейната изключително успешна филмова адаптация „Родена свободна“.

Освен за лъвове Джой се грижи за бухали, колобоси маймуни, скален даман на име Пати и гепарда Пипа, на който посвещава три книги. Последният й проект е връщането на леопарда Пени в естествената му среда – предизвикателство, вдъхновило книгата „Кралицата на Шаба“.

Джой загива на 69-годишна възраст, след като е застреляна от свой служител. Прахът й е разпръснат над гробовете на Елза и Пипа в Национален парк „Меру“ в Кения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Роден е Джеймс Енсор, белгийски художник

Дж. К. Роулинг: Няма да простя на Радклиф и Уотсън, че подкрепят транс хората

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги