12-годишно момче протестира пред Външното министерство заради задържания си баща

4195
12-годишно момче протестира пред Външното министерство заради задържания си баща
Снимка: МВнР

12-годишно дете протестира пред външното ни министерство. Бащата на момченцето повече от половин година лежи в арменски арест. Стоян Боянов е задържан по искане на Киргизстан заради административно нарушение. Семейството му, обаче, твърди, че българските дипломати бездействат, съобщава NOVA.

Вече няколко дни 12-годишният Алекс стои с плакат пред външно министерство. „Баща ми се намира в Армения. Задържан е през август месец. Искам си тати! Моля помогнете!”, казва той.

Как напълно здраво дете се отглежда 5 години в болница в Русия (ВИДЕО)

Клиниката в медицинския център "Майка и дете" в Москва работи до 20 часа. Когато стихне потокът от пациенти от стаята на стационара на ...

„Минал е незаконно границата между Казахстан и Киргизстан. Не знам как е минал незаконно, но той си дойде със самолет”, коментира Мария Христова, майка на задържания.

Две години след това нарушение, за което дори не е подозирал, Стоил е задържан в Армения. Семейството веднага потърсило българските власти.„И нищо! Те си разменят информация - Президентството, Външното министерство, Министерския съвет. И 7 месеца така. Всъщност, те са постигнали доста, защото той вече е почти инвалид. Той е със счупена ръка. Това, че са му паднали зъбите, го прескачам, че има бъбречна криза също го прескачам”, посочва още Мария Христова.

От посолството ни в Ереван твърдят, че правят всичко по силите си. „Още от датата на неговото задържане вицепремиерът и министър на външните работи лично повдигна този въпрос пред нейния колега. Посолството оказва редовна консулска и правна помощ. Стремим се най-вече да осигурим спазване на човешките права на г-н Боянов”, заяви българският посланик в Армения Мария Павлова. Семейство не проумява защо след толкова месеци няма резултат. „Той не е наркотрафикант, не е убиец, не е криминален тип. Той е нарушил някакво местно административно правило, за което дори няма и съзнание, че го е нарушил”, коментира Боряна Пунчева, режисьор и приятел на семейството.

В ход на отчаяние Стоил Боянов е поискал статут на бежанец в Армения, за да получи защита от тяхната държава. „Не мога да приема как ще иска убежище в Армения, след като той си има държава. Не си представям това ако беше американец. Ами то досега да беше станала война”, казва още Пунчева. Семейството му не проумява защо след толкова месеци няма резултат.

Съдят българско семейство в Германия за насилие над детето им

Българско семейство ще бъде съдено в немския град Винзен за предполагаема злоупотреба със 7-месечното им дете, съобщава „Ди Велт&...

„Той не е наркотрафикант, не е убиец, не е криминален тип. Той е нарушил някакво местно административно правило, за което дори няма и съзнание, че го е нарушил”, добави Пунчева.

Майката на Стоил Боянов не спира да моли. Сега на арменците, от които синът ѝ е видял само добро през годините и последните месеци. „Моля ги, арменската общност в България, помогнете на моя син”, казва Мария Христова.

Делото за екстрадицията на Стоил ще се гледа в Ереван след 2 дни. Синът му вярва в добрата развръзка, защото вчера във Външно един човек му обещал, че всичко ще бъде наред. „Аз обичам България и се надявам, че тя ще помогне на мен”, категоричен е Алекс.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Връщат светофарите с таймер

Колко ще ни излезе предстоящият предсрочен вот?

Имитация на контрол: Едва 476 са глобени за пушене на закрито

Кой има имен ден днес, 29 март, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 29 март 2024 г. (петък)

Проф. Топалов: Болно ми е, че България не е щастлива държава

Най-важните новини за деня: 28 март 2024 г.

Евро или лев: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество

Връщат светофарите с таймер
Връщат светофарите с таймер

Връщат броячите за светване на зелен или червен сигнал на светофарите. Освен това се въвеждат светофарна секция за ляв завой на кръстовище и светлинна...