50 населени места са с режим на водата

13483
50 населени места са с режим на водата

Режим на водата заради сушата засяга близо 50 населени места и над 30 хиляди души, съобщават от Министерството на регионалното развитие.

Стефан Харалампиев от брезнишкото село Бабица е в предреволюционна фаза - няма вода. „Поливат в брезник градинките, а ние тук сме умъртвени”, ядосва се той пред камерата на БТВ.

Децата растат по-високи с чиста вода и сапун

Достъпът до чиста вода и сапун не само подобряват хигиената, но и дават тласък на растежа на децата, сочи ново проучване. Преглед на г...

Мъжът е с малък двор и освен, че иска живее с елементарните достижения на цивилизацията, надеждата му е с наличието на течаща вода, къщата му отново да стане атрактивна за децата и внуците.

Проблемът, обаче е че в село Бабица наред със сушата има и авария. Александър Тодоров от ВиК – Брезник уточнява, че водата била спряна в петък с идеята да се напълни резервоара и да се пусне, но има проблем при самото пускане на водата

„Има запушване, въздух ли има в тръбите. Сега ще режем кранове, ще пускаме наново. След това ще видим, какво ще правим”, обяснява ситуацията кметът Никола Борисов.

В следобедните часове е възстановено водоподаването до хората в селото. В Бабица и още седем селища в пернишко, обаче остават на режим. Причината е засушаването и високото потребление. „Тук в Перник има цели квартали, които когато е проектирана мрежата са били поляни, а сега това са едни стабилни квартали и там налягането и водата е малко и много ни е трудно да се справим”, коментира Искра Златанова.

"Софийска вода": Договорът няма клауза за прекратяване чрез референдум и неустойките ще са огромни

„Софийска вода"АД работи в интерес на софиянци и не желае да участва в политически спекулации, съобщиха от пресцентъра на дружест...

Около 30 хиляди души са засегнати от безводие в най-горещите месеци. „Колкото и да минаваме, да пускаме заповеди на кметовете, да се забранява, примерно автомивките и прането на килими, никой в България не го спазва", посочи Ганчо Тенев. Той добави, че явно излиза, че водата е евтина в България, щом се полива толкова.

От ВиК дружествата обобщават, че проблемът с водоснабдяването в летните месеци е основно във вилните зони и селата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com