58% от пушачите искат да се въведе по-строг контрол върху забраната за тютюнопушенето

1969
58% от пушачите искат да се въведе по-строг контрол върху забраната за тютюнопушенето
Снимка: БГНЕС

Пушачите в България са 38%, бившите пушачи са 21%, а тези, които никога не са пушили са 41%.

Това показват резултатите от проведеното през септември проучване на „Екзакта Рисърч Груп”. Данните от него бяха изнесени от Сдружение „Без дим”, Коалиция за живот без тютюнев дим и маркетинговата агенция по повод Международния ден без цигари, който се отбелязва днес, предаде репортер на БГНЕС.

Отбелязваме Международния ден без тютюнопушене

Този ден по традиция се отбелязва всеки трети четвъртък на месец ноември. Според данни от изготвения от Европейската комисия „Здр...

Такова проучване е направено през 2017 и 2018 г. с 1000 пълнолетни граждани в 92 населени места в страната.

"Данните от 2018 г. показват, че най-често пушат мъжете. И през 2017 и 2018 г. в групата на „бившите пушачи” има по-често мъже, хора на възраст над 50 г., както и жители на столицата и малките населени места”, заяви управителят на маркетинговата агенция Елена Дариева.

Тя каза още, че 71% от българите подкрепят действащата пълна забрана за тютюнопушене в закрити и на някои открити места. 65% от анкетираните подкрепят пълната забрана на всякаква форма на промоция на тютютеви изделия и тяхното популяризиране, което е с 12% повече в сравнение с даденото мнение от запитаните през 2017 г.

От проучването става ясно още, че 58% от пушачите и 78% от непушачите искат да се въведе по-строг контрол върху забраната за тютюнопушене.

"Данните от двете проучвания показват, че хората по-често забелязват реклами на тютюневи изделия в търговските обекти, където те се продават, отколкото рекламите на открито. Те правят впечатление на младите хора на възраст до 40 години, които са високообразовани и живеят в големите градове. Същевременно изследването регистрира растяща нетърпимост към възможността децата да виждат реклами на тютюневи изделия. Тази тенденция се наблюдава както сред пушачите, така и сред непушачите”, уточни Дариева. Според нея през 2018 г. се наблюдават сериозни положителни промени, една от които засяга промяната в съзнанието на пушачите. Все по-малко налагат своя вкус и не налагат своето пристрастие.

Здравното министерство готви тотална забрана за пушене на закрито

Тотална забрана за пушене на цигари, наргилета и електронни цигари на водна основа, несъдържащи тютюн, в закрити обществени помещения, ...

По време на конференцията д-р Гергана Гешанова от Коалиция за живот без тютюнев дим коментира промените в Закона за здравето.

"На 6 август Министерството на здравеопазването представи за обществено обсъждане промени в Закона за здравето. С тези промени те искат да покрият онези недостатъци, които бяха заложени при приемането му през 2012 г. Те дадоха възможност на бизнеса да го заобикалят”, заяви д-р Гешанова. Тя поиска в закона да залегне забраната за употреба на електронни цигари на закрити обществени места, както и да се санкционират обектите, които често нарушават забраната за тютюнопушене или в тях бъдат открити угарки, пепелници, наргилета или съоръжения за пушене.

"Освен обектите за хранене и развлечение настояваме и другите да бъдат затваряни ако се установи, че не изпълняват закона. Искаме да се премахнат обособените места за пушене по летищата”, добави още тя.

Д-р Гешанова каза също така, че е необходимо да се даде право на инспекторите, които проверяват заведенията да имат право да изискват документ за самоличност, както и към екипите им да има възможност да се включват и обучени доброволци.

"Искаме още, чрез преходните и заключителни разпоредби на Закона за здравето да се промени законът за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия, чрез които да бъде наложена пълна забрана за външна реклама на тютюневите изделия и в търговските обекти", заяви д-р Гешанова.

Страсбург забранява пушенето в паркове и градинки

Общинският съвет на Страсбург реши да забрани пушенето във всички обществени паркове и градини. Забраната влиза в сила от 1 юли и е пъ...

Целта на днешния ден без тютюнопушене е да призове хората да не пушат, а събраните средства да бъдат дадени за благотворителност. Нека днес не миришем на партньорите си, призова д-р Маша Гавраилова от Сдружение „България без дим”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ:

Симидчиев за НЗОК: ГЕРБ овладява напълно здравеопазването

Пред епидемия от коклюш ли е страната ни и кои са най-застрашени: Отговорите от Ангел Кунчев

Бебета в България са починали от коклюш

5400 лева струва фиктивната операция на жената в Бургас

Коронавирусът в България: Едва 2 са новите случаи за денонощие

Депутатите одобриха Националната здравна стратегия до 2030 г.

След сигнал: „Медицински надзор“ проверява частна болница в Бургас

Само на хартия: Жена се оплака от фиктивна операция в Бургас

Стартира велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

Ръст в броя на новите случаи на коронавирус у нас за денонощие

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com