60 лв. за 60 дни! 1500 протестират пред ВМЗ-Сопот (видео)

14129
60 лв. за 60 дни! 1500 протестират пред ВМЗ-Сопот (видео)

При температура от минус 5 градуса близо 1500 работници от Вазовските машиностроителни заводи в Сопот излязоха на протест пред централата на завода.

Работниците настояват да им бъдат изплатени заплатите от месец септември насам. Пред БГНЕС протестиращите заявиха, че за последните два месеца са получили възнаграждение от 60 лева. Те риторично зададоха въпроса: Как можем да оцелеем с 60 лева, при положение че имаме 80 лева ток?

Много от работниците имат необслужвани кредити и вече са получили записни заповеди от частни съдия-изпълнители, които очакват всеки момент да влязат в домовете им и да опишат имуществото им, и да им го изземат.

Работещите във ВМЗ-Сопот настояват държавата, която е 100-процентов собственик на предприятието, да им обърне внимание и да не ги кара да мизерстват. Обединеният стачен комитет и синдикалните ръководства на КНСБ и КТ "Подкрепа" в дружеството са категорични, че стачните действия ще продължат до изплащане на всички дължими суми към персонала.

Обединеният стачен комитет и синдикалните ръководства на КНСБ и КТ "Подкрепа" в дружеството са категорични, че стачните действия ще продължат до изплащане на всички дължими суми към персонала.

Стачката започна нормално, има доста сериозно присъствие, хората са готови да си отстояват правата. Това каза Иванка Иванова, синдикален лидер на КНСБ във ВМЗ- Сопот. "Настояваме да ни бъдат платени дължимите суми", категорична е Иванова. Тя заяви, че ако днес няма решение на проблема, утре работещите отново ще излязат пред централата на завода. "Хората не се плашат от лошото време, от ниските температури", допълни синдикалният лидер.

Все още не сме разговаряли със синдикалистите, те изчакват колегите си от централите, за да седнем на масата за преговори, каза от своя страна изпълнителният директор на ВМЗ-Сопот Иван Стоенчев. Той изрази надежда, че до края на седмица ръководството ще опита да изплати дължими суми на работещите. "Работим по завършени договори, по които парите са изядени предварително", уточни Стоенчев и каза, че се търсят пари авансово по други договори, за да могат да платят заплатите. По думите на Стоенчев, заводът дължи 2,3 милиона лева за заплати на служителите си.

След поредица протести на 20 ноември тази година, между работодателя и представителите на работниците и служителите в завода бе подписано споразумение. Според него до края на месец ноември 2012 г. трябваше да бъдат изплатени полагащият се аванс за месец октомври и остатъкът от заплатата за месец септември 2012 г. До 30 ноември бяха изплатени по 60 лева от заплатата за септември.

На 5 ноември пък стана ясно, че само "Емко" ЕООД има шансове да купи ВМЗ-Сопот. Двама от тримата участници, подали документация в Агенцията по приватизация, не отговарят на условията на стратегията за раздържавяване на дружеството и отпадат от по-нататъшно участие.

В министерствата взимат средно по над 1000 лева

Към 1 септември 2012 година средната заплата в администрацията на МС и министерствата е 1181,72 лева, което представлява увеличение ...

Редактор: Е. Гигова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com