Адв. Екимджиев: Сегашните протести и блокади преследват висша цел

7247
Адв. Екимджиев: Сегашните протести и блокади преследват висша цел
Снимка: БГНЕС

”Тези граждански протести са в името на основни конституционни принципи, които ние като общество преди 30 години сме заложили в Конституцията и които брутално се мачкат от управляващите, от премиера, от правителството, от главния прокурор.

И за да излязат тези хора на улиците, това е един символен жест – това означава, че те вече са излезли от кожата си и не могат вече сетивно да понасят това управление, което ги е разочаровало, което ги кара да се чувстват засрамени, омерзени, потиснати.

Протестиращите пред СУ местят лагера си в знак на добра воля

Блокадите на ключови кръстовища в София продължават. Протестиращите пред Ректората на Софийския университет "Свети Климент Охридски" за...

И тогава народът като суверен, негово величество народът, излиза пряко на улиците. Вече отказва да спазва формалните правила – да действа чрез своите посредници: народните представители в парламента и институциите, и директно – от улиците, заявява, че иска промяна. Той не иска да договаря с тези управляващи.

Това е смисълът на гражданското неподчинение. Това различава гражданското неподчинение от, да кажем, вандалските шествия на футболни агитки, които са самоцелни и целят само смущаване на обществения ред“, коментира адв. Михаил Екимджиев.

„Гражданското неподчинение, подобно на извънредните ситуации, с които ние свикнахме, е сериозна турбуленция в обществените отношения и обществения ред, при която в името на съблюдаване на висши ценности се допускат известни смущения в обществения ред и нарушения на по-периферни закони, каза още пред "Хоризонт" адв. Екимджиев от Асоциацията за европейска интеграция и защита на човешките права.

Според него сегашните протести и блокади преследват висша цел – „вкарването на управлението в правопорядъка“.

Протестиращи блокираха за повече от час Прохода на републиката (ВИДЕО)

Протестиращи блокираха Прохода на републиката. Това става ясно от видео, публикувано на Facebook страницата на Отровното трио. От кадр...

Съдът в Страсбург казва, че подобни протести представляват изразяване на политическо мнение, а правото на събиране и изразяване на политическо мнение са с най-висок интензитет на защита от Европейската конвенция за правата на човека, обясни юристът.

В две свои решения – срещу Унгария и Турция, съдът в Страсбург посочва, че при подобни политически протести държавата следва да толерира действия, причиняващи смущения в автомобилния трафик и на обществения ред, стига те да не са съпроводени с насилие, уточни Михаил Екимджиев.

Той попита „какво толкова се смущава в свободата на движение, когато Орлов мост за 10-15 минути може да бъде заобиколен“ и допълни, че това не е смущаване на свободата на движение, а „смущаване на комфорта на движение“.

Дори консервативният български съд е приел в 3 свои решения, че хвърлянето на домати и яйца е допустима проява на изразяване на политическо мнение, каза още адвокат Екимджиев.

От "Системата ни убива" готови на крайни действия в защита на палатковите лагери

Тази вечер в 20.30 часа на площад "Майка България" Диана Кишкилова от гражданската инициатива “Системата ни убива“ ще обяви...

Винаги се преценява контекстът и когато става въпрос за политически мотивирани акции, държавата трябва да защитава и толерира такива акции, обобщи юристът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Въпрос за 11 млн. долара: Държавата не знае чия е суперскъпата яхта с български флаг в Дубай (ВИДЕО)

"Засяга се правната сигурност": Прокуратурата с позиция срещу промените в Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com