Асенoвградчани алармират: Гробищата в града са като магистрала

7611
Асенoвградчани алармират: Гробищата в града са като магистрала
Снимка: Actualno.com

В новия гробищен парк е като магистрала, пешеходците не могат да се разминат от непрекъснато влизащи автомобили, алармират асеновградчани. Преди седмица, в деня на последната почетена Задушница, хиляди хора посетиха гробовете на свои починали близки. Поради множеството, струпано на едно място, и калните пътни ивици вътре в самия гробищен парк, бе трудно преминаването на пешеходци, оплакаха се граждани. Някои недоволстваха, че това не се случва за първи път и обясниха, че не е толкова трудно хората, които не са прекалено възрастни или трудно подвижни, да се придвижат пеша. Ромите и техните деца, които досаждат, просейки от опечалените асеновградчани, допълнително нажежават напрежението в такива дни, разказаха други. Екипът ни провери реално има ли забрана за движение на коли в зоната на гробищата в Асенoвград и кой съблюдава спазването ѝ.

От Общината отговориха, че е разрешено да влизат автомобили на погребалните агенции, на комуналната фирма, както и на частни лица при строително-ремонтни дейности, извършващи се в рамките на гробищния парк. Служителите на портала трябва да допускат и влизане на лични превозни средства, ако трябва да се превози възрастен или трудноподвижен човек. За всички останали влизането с кола не е разрешено. Междувременно стана ясно, че е подписан нов договор с фирма, която има ангажимен по облагородяване на двата гробищни парка в Асенoвград. Изпълнителят, спечелил обществената поръчка, е „Кодимит“ ЕООД. Общата сума, която ще похарчи Общината за целта, е в размер на 95 000 лева. Ремонтът на новия гробищен парк ще струва приблизително 70 000 лева. Площта му е в размер на близо 89 000 декара. Дейностите включват демонтаж на 290-метрова метална ограда, машинно подравняване на терен и полагане на бетонни бордюри и трошенокаменна настилка за оформяне на полета. Ще се извърши и изграждане на подпорна стена на местата, на които е необходимо това.

"Това ли е истинската България, за която даде живота си Левски?", запита Стефан Попов

145-тата годишнина от обесването на Васил Левски бе почетена от Асенoвград с поход-поклонение до манастира „Света Петка Мулдавска...

В т.нар. стари гробища, които са с обща площ около 45 000 декара, ще бъдат вложени още 25 000 лева. Там предстои да бъде съборена постройката, ползваща се от охранителите. На нейно място ще бъде поставена конструкция, която ще съдържа две помещения и санитарен възел. На места в гробищния парк ще бъде направена тротоарна настилка с нови плочи на пясъчна основа. Ще бъде доставена и бетонна настилка за основа и трошенокаменна настилка за полетата. Машинно ще бъдат подравнени част от алеите. Срокът за изпълнение на строително-монтажните дейности е 30 календарни дни за всеки отделен обект, след като бъде връчено възлагателното писмо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Община Асеновград изненада приятно първия, платил данъците си за 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com