Бачковският манастир спечели спора срещу Община Асенoвград за улицата с търговците

7414
Бачковският манастир спечели спора срещу Община Асенoвград за улицата с търговците
Снимка: Actualno.com/Наси Маркова

Собствеността върху подстъпа, водещ към Бачковския манатир е изцяло на Светата обител. Храмът спечели окончателно спора срещу Община Асенoвград на последна инстанция, информира кореспондентът на Actualno.com.

Решението бе взето и оповестено от Върховния касационен съд и не подлежи на обжалване. Спорната улица е с дължина около 3 километра и с обща площ близо 15 000 кв.м., като отделните й участъци са с различни широчина и настилка.

Арестуваха кмета на Асеновград

Седмица след като в ареста влезе главният архитект на Асеновград днес при акция на ДАНС и Специализираната прокуратура бе задържан кмет...

За нея претенциите си обяви преди около две години общинското ръководство на Асеновград. Припомняме, че през август 2015 г., Районният съд в града реши делото в полза на Общината. Последва обжалване пред Пловдивски Окръжен съд, който определи, че решението на първа инстанция не е правилно и делото в този случай бе спечелено от Бачковския манастир. Накрая случаят бе отнесен до Върховния касационен съд. Делото на последна инстанция е образувано по жалба от кмета на общината доктор Емил Караиванов, чрез началника на Отдел „Правен“ в Дирекция „Правно нормиране“.

Според назначената и извършена от Окръжен съд-Пловдив съдебно-техническа експертиза, няма данни спорното трасе да е било държавен републикански път. Не са извършени отчуждителни процедури на манастирски имоти през 1965 г., във връзка с изграждането на пътя Пловдив – Смолян, в частта му след населено място, обхващащ отсечката от разклона до края на участъка. И още - няма изготвен ПУП и не е предвидено строителство на път в имотите. В документацията се пояснява, че в участъка от Бачковския манастир до станцията на ВиК има възможност за предвиждане на моторни превозни средства. А оттам до края на трасето преминаването се осъществява по черен път и пътека с широчина на различни места от 0,80 метра до не повече от 2 метра.

Вземайки предвид всички тези доводи, Върховният касационен съд определи, че не би следвало да бъде допуснато обжалване и остави в сила решението на Окръжен съд-Пловдив. „Този път никога не е бил нито държавен или общински. Има две писма от Министерството на транспорта и МРРБ, които го потвърждават. Пътят не е одобрен и от Министерски съвет, каквото е законовото изискване. Монасите на манастира сами са си го изградили, като за това се намериха и стари документи. Всички имоти там са земеделска земя и са собственост на Бачковския манастир. За да изградиш път е необходимо да смениш предназначението на земята, каквото в настоящия казус липсва.“, обясни пред Actualno.com Трифон Кумчев – защитникът на Бачковския манастир в делото.

По протежението на 3-километровия подстъп са разположени търговски обекти на близо 30 търговци от Асенoвград и региона. За да развиват търговията си, търговците плащат на Светата обител наем по около 10 лева месечно.

Деца засадиха дървета пред училището си и ги заградиха с изрисувани огради

Второкласници от Асеновград засадиха фиданки пред училището си. Изработиха почти саморъчно изрисувани дървени огради, с които да оградя...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АСЕНОВГРАД:

Физкултурният салон на СУ „Св. княз Борис I“ в Асеновград е напълно обновен

Започна прием на документи за I клас в училищата в Асеновград

Деца и родители месиха меденки в библиотеката в Асеновград

Община Асеновград открива Майски културни празници на 7-ми май

Община Асеновград отчете резултатите по проекта за фотоволтаичните централи

Пъстри и интересни събития за Великден в Асеновград (ПРОГРАМА)

Изложение „Цветна пролет“ отново в Асеновград

Какви одобрени проекти за училища и градини има община Асеновград?

Най-старото българско училище в Асеновград рухна преди ремонт (СНИМКИ)

Становище на община Асеновград по казуса с починалите животни

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com