Банско нае отоплителната централа за 1 лев на месец

7050
Банско нае отоплителната централа за 1 лев на месец
Снимка: Община Банско

От 2 август община Банско има собствена фирма за топлоснабдяване. Тя беше учредена след проведеното през юли месец извънредно заседание, когато стана ясно, че частното дружество, собственик на централата, се отказва от нея.

За управител на новосъздадената общинска фирма "Топлоснабдяване Банско" е назначен Димитър Мунин, а топлоцентралата е наета за 1 лев на месец. Срокът на наема е за една година, през която местната администрация ще търси начин да я придобие.

Кметът на Банско обвини БСП, че опитва по стар обичай да дели обществото

Кметът на Банско Георги Икономов реагира остро по адрес на БСП заради думите на един от най-приближените до лидера на социалистите Корн...

През 2006 г. Банско става един от малкото градове в България с екологична централа за производство на топлинна енергия от биомаса. Инвестицията, направена от фирма “Бул еко енергия” ООД, се оказва губеща, въпреки подкрепата на Община Банско чрез включването на обществените сгради като абонати на топлоцентралата. Тя има 15-годишен лиценз за производство и пренос на топлинна енергия в Банско. Има изграден 5,5 км топлопровод. Постепенно обаче бизнесът започва да потъва и собственик става банка. През 2013 г. инсталацията отива от УниКредит Булбанк при "Тевно" ООД по реда на Закона за особените залози.

При прекратяването на лицензията преди 5 г. в доклад на КЕВР е записано, че в отоплителната централа са инсталирани два водогрейни котли, изгарящи дървесни отпадъци, производство на фирма POLYTECHNIK-Австрия, с номинална топлинна мощност по 5 MW. Максималната температура на водата на изхода е 110°С и номинално КПД - 86%. Изградени са всички спомагателни съоръжения и стопанства към централата.

През юни месец т. г. общината получава писмо от настоящия собственик на топлоцентралата „Тевно” ЕООД, че ще прекратят дейността си в най-кратки срокове. Активите на дружеството са собственост на банката. Оператор на централата е „Веолия Енерджи България“ ЕАД и банката плаща 40 000 лв. на месец на този оператор.

„През този период търсихме инвеститори, които да вземат централата. Имаше двама кандидати, които се отказаха в последния момент. След преговори с банката, която в момента е собственик на активите (така да се каже), чрез това дружество „Тевно”, след сериозни разговори, цената, която ни предложиха преди месец, е 600 000 лв. за техния имот и всичките съоръжения. Накрая успяхме да договорим да стане нула лева. Т.е. банката решиха, че ще прехвърлят на общината цялата топлоцентрала безвъзмездно“, сочи кметът Георги Икономов пред Общинския съвет.

За бъдещата сделка местната управа има два варианта. Първият - да изкупи дяловете на „Тевно” ЕООД, но в баланса си дружеството има заем от 7 500 000 лв., който навремето банката е дала на „Бул Еко Енергия” за изграждане на тази централа. Освен това има и натрупани загуби на стойност 2,5 млн. лв. При всички положения придобиването на дяловете довежда до разход не по-малък от 4,5 млн. лв. за общината. Вторият вариант е дарение на дълготрайните активи, но се оказва, че за тях „Тевно” е използвал данъчен кредит, което означава, че общината трябва да плати ДДС около 500 000 лв.

Банско започва разделно събиране на зелени отпадъци

Разделно събиране на зелени отпадъци от домакинствата по метода „от врата на врата“ въвежда местната управа в Банско. За це...

„И докато измислим кой вариант и как точно да процедираме, се спряхме на варианта сега да вземем топлоцентралата под наем, със символичен наем за срок от една година. През тази една година да се търсят варианти. Като искам да кажа, че не търсим само варианти как да се придобие централата, а съм направил запитване към „Овергаз” за изследване и предоставяне на оферта за газифициране на всички общински обекти и от там насетне да ни дадат цени за месечни и годишни експлоатационни разходи“, обяснява Икономов.

Решението си местният парламент е трябвало да вземе буквално от днес за утре, защото в уведомлението на „Тевно“ се казва, че от 18 юли се налага да прекратят управлението на централата. В същото време Банско няма друга алтернатива за отопление през зимата и трябва по най-бързия начин да я вземе, да достави чипс, да започне да го суши, за да е готов, когато застуди.

Досегашният управител на централата поискал да получава 3000 лева заплата. Това е причина общината да не го остави на работа. Назначеният в общинското дружество шеф е с 1600 лева месечно възнаграждение.

„Второто, заради което ми се иска да е местен човек: четири години управляват тази централа, не са направили нито една стъпка, никакви усилия да присъединят нов абонат. Единствените абонати са присъединени по инициатива на самите тях или на общината. Просто те са едни пасивни изпълнители“, отбелязва Икономов.

Новото общинско дружество е с 200 000 лв. капитал. Според анализа на кмета годишните разходи са около 500 000 лв.

България ще опита новите правила за въглищните централи да не важат за нея

България ще се опита да се възползва от изключението на завишените критерии на ЕС за въглищните централи, защото те са гръбнакът на ене...

„И на 100% ще се реализира някаква загуба още първата година, защото ние в момента спасяваме положение без да правим някакви инвестиции в мрежа. Ще намалим малко сумите за заплатите, чипсът ще си остане толкова - 300 000 лв. се харчат годишно за чипс, в зависимост каква е зимата. За загубите незнам дали ще може да отделим пари. За да направим ремонт на мрежата, ще трябват около 400 000 лв. за двата основни клона, които са под Горския техникум към пазара и втория от пощата пред Големия магазин, после по ул. „5-ти октомври” и завива. На този етап нищо не можем да променим, освен да вземем централата, по най-бързия начин да започне да се снабдява чипс, за да сме готови за зимния сезон, който идва. Нямаме и повече пари от къде да заделим. Парите, които сме обсъдили с финансовия директор, са от съкращаване от една улица в Добринище и една в Банско, съкращаване текущи разходи за заплати и материали за външни услуги, за да съберем тези 200 000 лв. До края на годината може би ще трябва да се гласуват още пари“, казва градоначалникът пред ОбС. И добавя: „Банката ни казва така: „Ако искате я взимайте, ако не, я заключваме, но повече загуби няма да търпим”.

Според него, ако централата остане общинска, задължително трябва да се оправи мрежата. Това ще означава заем от 2 000 000 лв. за ремонт и за изграждане на два нови клона. Единият по ул. „Найден Геров” да стигне до туристическата зона. И втори, който да пресече реката, за да стигне до „Лъки Банско” и „Флоримонт”.

Възможностите за нови абонати са евентуално хотел „Пирин”, полицията, хотел „Мура”, хотел „Банско”. Основни ремонти през тази година не могат да се правят, само текущи.

В по-дългосрочен план, казва кметът, трябва да се мисли за когенерация и разширяване на мрежата, за когенерация на газ, но това евентуално когато стигне тръбата за газта, но това може да го преценим, когато получим разчетите на газоразпределителното дружество. По думите му общината има гори и самозалесили се земеделски имоти, от които може да излезе много суровина. „Навсякъде в Австрия е така. Използват се местни ВЕЦ-ове и малки топлоцентрали, с които всяко населено място е почти енергийно независимо“, казва той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Две леки земетресения край Симитли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com