ББР: Усилията ни са ежечасни да подкрепим всички мерки на правителството

6154
ББР: Усилията ни са ежечасни да подкрепим всички мерки на правителството
Снимка: БГНЕС

"Усилията ни са ежечасни да подкрепим всички мерки на правителството. Банката е мобилизирала целия си ресурс, за да даде най-добрите решения. 1,7 милиарда евро сме договорили по международна линия на банките за развитие. Ние сме основен партньор на европейския инвестиционен фонд." Това каза изпълнителният директор на Българска банка за развитие (ББР) Стоян Мавродиев на специален брифинг.

Банката през годините не беше много популярна в обществото. Заради кризата, в която се намираме зарази COVID-19, банките за развитие като нашата стават особено важни, допълни още той. 

България иска от ЕК да внася медицински стоки срещу COVID-19 без ДДС и мита, дава 700 млн. лв. на ББР

България официално ще поиска от ЕК да бъдем освободени от мита и ДДС при внос на стоки от медицински характер, свързани с борбата с кор...

"Програмата, която днес обявихме ще засегне основно микро предприятия и компании", уточни той. Става дума за самостоятелна програма на банката.

Припомняме, че по-рано днес Българската банка за развитие обяви, че открива нови програми в подкрепа на бизнеса, засегнат от пандемиятa от COVID-19.

Инициативата допълва програмата на правителството и обхваща сектори, които до момента бяха изключени в обхвата на държавната помощ. Финансовият ресурс ще бъде насочен към най-засегнатите сектори от пандемията - търговия на дребно, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство, туризъм, предучилищно образование в частния сектор, артистична и творческа дейност, спортни дейности, дейности по организиране на конгреси и изложения.

Първата програма е с гаранция от Европейския инвестиционен фонд и ще се управлява от дъщерното дружество на ББР - Микрофинансираща институция /МФИ /ДЖОБС, чиято цел е да насърчи засегнатите микропредприятия и компании да продължат дейността си и да запазят работни места. МФИ ДЖОБС ще отпуска кредити за оборотни средства и кредитни линии. И по двата вида заеми максималният размер е до 48 800 лв. с до 2 години гратисен период.

Срокът за погасяване на оборотните кредити е до 36 месеца, а на кредитните линии - до 60 месеца. Подаването на искания за кредит може да става и изцяло по електронен път на официалната интернет-страница на институцията.

Българската банка за развитие с близо 50% ръст на печалбата за деветмесечието на 2019 г.

ББР e с най-висока капиталова адекватност в страната и рейтинг „BBB“ със стабилна перспектива Близо 50% е ръстът на печалб...

За гласуваните от правителството 700 милиона лева, от тях 500 милиона лева ще се използват за гарантиране на кредитите. Тези пари няма да се отпускат директно от ББР. Кредитополучателите трябва да знаят, че това могат да направят във всяка една от търговските банки в България.

"Всякакви фалшиви новини и популистки обяснения, които се използват в момента, с цел да се атакува правителството, че една ли не има възможности за злоупотреба, това са зловредни фалшиви новини", каза Стоян Мавродиев.

ББР единствено ще прави банкови гаранции, тези пари няма да бъдат пари които ще се раздават директно на хората, каза Стоян Мавродиев.

По думите му "всеки един нуждаещ се трябва да се обърне към мрежата от търговски банки, където ще получи пакет от документи на базата, на които ще могат да кандидатсват за тези безхиливени кредити до 1500 лв. Това ще бъде факт до 2 -3 седмици ще бъде факт."

„Започвам да се удивлявам от нездравото желание на определени кръгове да извличат политически дивиденти. Дори в прецедентна ситуация, при която много бизнеси и домакинства са на ръба. Не съм изненадан от негативния прочит на всяка сделка, която прави ББР. Това не е първият случай. Аз вече не броя колко пъти ни искат оставките. Това явно стана условен рефлекс за определени политически партии. Важно е да се знае, че ББР работи денонощно и в кратки срокове успяхме да изготвим своите програми. Нашата собствена програма, която покрива сектори, които не са обхванати от мерките на правителството, тоест ние го подпомагаме. Намирам за деструктивно да се мисли в друга насока в момента. Търсят се измислени и фалшиви скандали, които пречат на работата на институциите и създават стрес и напрежение в хората. Постоянно се внушава, че даваме големи кредити на бизнеса", обясни Мавродиев и изброи колко и какви кредити е отпуснала ББР на малките и средни предприятия.

Въпреки отличните резултати, Fitch свали перспективата за банката ни за развитие

Рейтинговата агенция Fitch потвърди рейтинга на ББР "BBB", като перспективата се променя на стабилна. Това е последното изречение в изп...

Българските банки са добре капитализирани и работят прозрачно, допълни той.

Той допълни, че печалбата на ББР за 2 години е нас 75 млн. лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

EVN предлага поскъпване на парното в Пловдив

Коя страна смята да бъде двигател за възстановяването на световната икономика?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика