Бисер Петков ще оглави Националния съвет на хората с увреждания

911
Бисер Петков ще оглави Националния съвет на хората с увреждания
Снимка: БГНЕС

Социалният министър Бисер Петков става председател на Националния съвет на хората с увреждания. Това решиха депутатите по време на заседание на ресорната комисия в парламента, които гледат постъпилите предложения между първо и второ четене на Законопроекта за хората с увреждания, предаде БГНЕС.

Това предизвика остра реакция от страна на майките на деца с увреждания, които останаха изненадани от тази неочаквана за тях промяна, направена в последния момент.

Според Вера Иванова, която е организатор на протестите на „Системата ни убива”, това е с цел ГЕРБ да запазят вицепремиера Валери Симеонов, който първоначално трябваше да оглави Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. Припомняме, че Симеонов нарече протестиращите майки "кресливи жени" с "уж болни деца", което доведе до масови призиви за неговата оставка.

„Огорчени сме от това, което се случи. Това е шокиращо. Те премахнаха нашия текст и върнаха положението по старому, за да няма може би реформа, защото това снижава реформата отново към дъното, тъй като от това трябва да се започне. Те гласуваха връщането на старите текстове. Ако те бъдат приети от депутатите в пленарната зала, ще има много остра реакция от нас, защото ни изиграха”, заяви Иванова.

Според нея един Национален съвет не трябва да се оглавява от социалния министър и по нейни думи е необходимо да се излезе от дупката на Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане. Иванова е категорична, че само вицепремиер може да оглавява такова нещо, защото той има поглед и върху другите министерства.

По време на заседанието всички се обединиха, че при нужда ще бъдат включени и допълнителни специалисти, които ще се включат в изготвянето на индивидуалната оценка.

„В текстовете е предвидено индивидуалната оценката да се извършва в специализирани отдели към Агенцията за социално подпомагане, които са териториалните звена на агенцията за социално подпомагане. Те са 147 на брой. Към момента такива специализирани отдели няма. Ако законът бъде приет предстои промяна в устройството на АСП, с които да бъдат създадени такива отдели. Те ще бъдат в рамките на сегашната численост на агенцията”, обясни Бисер Петков.

Очаква се законопроектът да бъде гласуван от депутатите до края на месеца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com