"Биволъ" моли ЕС да провери "БУДАли"-те

7878
"Биволъ" моли ЕС да провери "БУДАли"-те

С писмо до комисаря по вътрешни работи Сесилия Малмстрьом и председателя на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент и председателя на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Хуан Фернандо Лопес Агилар, българският сайт „Биволъ”, настоява ЕС да провери използването на секретните служби в България срещу журналисти.

„Уважаема г-жо Малмстрьом, уважаеми г-н Лопес Агилар", пишат от сайта.

„Bivol.bg е независимо българско интернет издание за разследваща журналистика със солидна международна репутация, което работи върху особено важните за България теми за корупцията и организираната престъпност.

През февруари 2013 публикувахме досието "Буда", доказващо по неоспорим начин съпричастността на бившия вече премиер на България, г-н Бойко Борисов, към средите на организираната престъпност през 90-те години на миналия век.

Обществото научи, че през 1996 гodina той е бил вербуван от служба ЦСБОП като информатор с агентурно име "Буда", а през 1997 г. е бил обект на дело за оперативно наблюдение за изясняване на неговата "престъпна ориентация".

Как се работи в "Ипон" - разказът на един журналист

Журналист влиза и работи в популярната охранителна фирма "Ипон" като охрана. Уволняват го и не му изплащат изработеното. Затова човекъ...

Коментирайки тези данни пред журналисти, премиерът Борисов каза, че може да нареди на службите да заведат такива дела за наблюдение на всеки журналист. "Репортери без граници" остро осъди това изказване в специално комюнике, подчертавайки, че използването на специалните служби за преследване на журналисти е характерно за Студената война и не е съвместимо с ценностите на Европейския съюз. Асоциацията на европейските журналисти изпрати питане до главния прокурор Сотир Цацаров дали са завеждани такива дела, което би било огромен скандал и грубо нарушение на българското и европейското право. Отговор на това публично питане, към което и ние се присъединихме, така и не се получи от прокуратурата.

Нашият сайт Биволъ стана обект на масивни хакерски атаки след публикуването на досието "Буда". Получихме многобройни анонимни заплахи. За някои от тях сигнализирахме на службите, но до момента авторите на заплахите не са разкрити. За сметка на това получихме индикации от добронамерени източници, че същите тези специални служби следят нашата дейност. Тъй като нямахме начин да проверим тази информация, въздържахме се да я обнародваме и обсъждаме до този момент.

Поводът да се обърнем към Вас е следният. Миналата седмица евродепутатът Слави Бинев обяви публично, че разполага с информация за разработка на българските специални служби с кодово име "БУДАли", която е насочена конкретно срещу нас, като той ни цитира поименно.

Ние не знаем с каква степен на достоверност е тази информация, но самият факт на нейното оповестяване от страна на член на Европейския парламент, който е и член на Специалната комисия за борба с организираната престъпност и корупцията CRIM е много притеснителен.

Считаме, че Европейската комисия трябва да направи обстойна проверка дали такава разработка съществува, като това може да стане в рамките на предстоящата по-късно този месец мисия на ЕК по механизма за сътрудничество и проверка (CVM).

"Форбс": Балканите вече нямат тайни

След като „Уикилийкс” изчезна от първите страници на вестниците, негов побратим от Източна Европа влезе в играта с разкрива...

Също така, тъй като в момента няма работещ български парламент, апелираме към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) в Европейския парламент да се сезира със случая и да призове българските компетентни власти да отговорят на следните въпроси:

- съществува ли разработка на МВР или ДАНС с кодово име "БУДАли" срещу Атанас Чобанов и Асен Йорданов, журналисти от сайта Биволъ?

- ако съществува, кога е заведена, на какво законово основание, по чие нареждане и с каква цел?

Обръщаме се със същите въпроси и към следните български институции: министър-председателя г-н Марин Райков, министъра на вътрешните работи г-жа Петя Първанова, главният прокурор г-н Сотир Цацаров, директорът на ДАНС г-н Константин Казаков.

Очакваме тяхното предизвестено мълчание, но наистина разчитаме, г-жо Малмстрьом, г-н Лопес Агилар, че ще бъдем чути от Европейските институции".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com