България е първа в ЕС по брой на жените в IT сектора

3692
България е първа в ЕС по брой на жените в IT сектора
Снимка: iStock/Guliver

Положителна класация поставя България на първо място в Европейския съюз. Делът на жените и момичета в сектора "Информационни и комуникационни технологии". Това сочат данни на Евростат.

У нас 26,5% от IT специалистите са дами. На второ място пък се нареждат Румъния и Литва с равна стойност от 25,7 на сто. В същото време в Унгария и Чехия делът е под 10 процента.

Българските програмисти са в топ 5 на света

Поредно признание за родния IT сектор. Статистиките на платформата Skillоtron, в която специалисти от цял свят могат да тестват своите ...

Миналата година в целия ЕС на работа са били наети 8,4 млн. IT служители. Областта продължава да бъде доминирана предимно от мъже, като жените са само 17,2 процента от всички служители в нея в съюза.

По отношение на образованието в сектора дамите също са малцинство - едва една от всеки шест студенти по информационни технологии е жена. Специалности от сектора изучават общо 1,3 млн. души в ЕС.

Сред страните членки делът на жените студенти в сферата варира, като най-висок е в България (33%). Следва ни Румъния (31%), а на трето място са Гърция и Швеция (и в двете по 29 процента).

Данните на Евростат са публикувани по повод

Фандъкова: София е в Топ 3 на Европа по стартиращи фирми в IT сектора

София е в Топ 3 на Европа по стартиращи фирми в IT сектора и броят на занимаващите се с това софиянци всяка година се увеличава. Това ...

Международния ден на момичетата в ИКТ сектора, който се отбелязва в четвъртия четвъртък на април всяка година с цел да окуражи дамите да заложат на образование и кариера в тази професионална област.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика