България и Румъния искат нов мост над Дунав

5229
България и Румъния искат нов мост над Дунав
Снимка: БГНЕС

Българи и румънци от Русе и Гюргево искат да строят нов мост над река Дунав. Около това становище се обединиха по време на работна среща представители на държавната и местната власт от двата града. Новото съоръжение е наложително заради увеличения трафик на превозни средства, която е скочил двойно.

За първите осем месеца на 2016 г. оттам са преминали между 750 000 и 760 000 автомобила, а за същия период на тази година техният брой вече е 1 370 000.

Сега съществуващият Дунав мост няма достатъчно капацитет да поеме толкова превозни средства, тъй като има само по една лента в двете посоки. Затова има нужда от трайно решаване на проблема, още повече, че задръстванията и огромните опашки са ежедневие най-вече през летния сезон.

Областният управител Галин Григоров, който бе инициатор на работната среща, припомни, че изграждането на „Дунав мост 2“ при Видин-Калафат изобщо не е разтоварил моста при Русе. Още повече, че оттук минава целият трафик от и към Истанбул и Близкия Изток. Началникът на русенската митница Венцислав Халаджов и директорът на Гранична полиция-Русе комисар Димитър Чорбаджиев обясниха, че към настоящия момент е направено всичко възможно от страна на институциите за облекчаване на трафика, но това са възможностите на моста.

Директорът на Областното пътно управление в Русе Ростислав Стефанов предложи като най-удачно местоположението на новия мост да бъде край Източната промишлена зона - на около 3 км от „Дунав мост 1“ в посока град Мартен, откъдето ще тръгва новата магистрала Русе-Велико Търново. „От транспортна, логистична и теренна гледна точка това е най-добрият вариант. Така ще се намалят и пътно-транспортните произшествия по пътя Русе-Бяла, оттам нататък ще облекчи и големият товарен трафик, който очакваме да минава през България и занапред“, заяви той.

Нику Мардале от Окръжния съвет в Гюргево припомни, че румънската страна има изготвен проект за нов мост между Русе и Гюргево, направен през 2014 г. Според анализа тогава необходимата сума е била около 250 млн.евро. Той сподели, че се надява днешните решения да бъдат взети под внимание от парламентите на двете държави и до 2018 г. да се вземе категорично решение, предаде БГНЕС.

България и Румъния ще търсят европейска подкрепа за финансирането на новия мост по време на европредседателството, което им предстои съответно през 2018-а и 2019-а година. На следващата работна среща, която ще се състои през есента, ще бъдат поканени еврокомисари и евродепутати заедно с ресорните министри на двете страни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

Добра, но няма да даде резултат: Експерти за намаляване на скорост по магистралите

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com