Цацаров със съвети към Цачева как да се грижи за затворниците

1188
Цацаров със съвети към Цачева как да се грижи за затворниците
Снимка: БГНЕС

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров бе извършена поредна проверка в местата за лишаване от свобода за броя на лишените от свобода и числеността на надзорно - охранителния състав във всеки затвор и затворническо общежитие в страната, съобщиха от прокуратурата.

Резултатите от проверката сочат - критично е съотношението между надзиратели и лишени от свобода лица. То е особено видимо в ЗООТ „Хеброс“ – гр. Пловдив (1:97), ЗООТ „Стара Загора“ – гр. Стара Загора (1:84), ЗООТ „Плевен“ – гр. Плевен (1:102) и др.

Бойко Рашков: Цацаров е забранил на подчинените си да ни сътрудничат

Националното бюро за контрол на СРС е възпрепятствано в работата си, като пред парламента по въпроса имаше манипулация от страна на не ...

В предложението до министъра на правосъдието Цецка Цачева главният прокурор е посочил, че е налице неравномерност в съотношението на охранителния състав спрямо лишените от свобода. „Това създава предпоставки за ненадеждна охрана на местата за лишаване от свобода“, пише главният прокурор. По тези причини, Цацаров предлага да бъде разработен и утвърден норматив за оптимално съотношение на числеността на надзирателите спрямо лишените от свобода, да се попълнят незаетите щатни длъжности в системата на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ и да се отпуснат нови щатове за социални работници и психолози в местата за лишаване от свобода.

В писмото на главния прокурор се изразява загриженост от факта, че констатираните слабости са системни. Съобразно правомощията си по ЗИНЗС, Прокуратурата на Република България е сигнализирала за проблемите в затворите и затворническите общежития и през 2015, и през 2016 г. с писма от главния прокурор до съответните министри на правосъдието – Екатерина Захариева и Христо Иванов.

По време на среща с ръководителите на Синдиката на служителите на затворите в България (ССЗБ) Христо Илков и Радослав Мартинчев, главният прокурор Сотир Цацаров изрази надежда за оптимално и скоростно решаване на натрупаните проблеми, съвместно с всички компетентни институции и с активното съдействие на работещите в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com