Чобанов: Фискалната стабилност остава приоритет

12110
Чобанов: Фискалната стабилност остава приоритет

Фискалната стабилност остава приоритет, но не по начина, по който я разбираха предишните управляващи. Така коментира планираната ревизия на бюджета министърът на финансите Петър Чобанов пред БНР.

По думите му дефицитът ще нарасне до 2% в края на годината, при 1.3 % дефицит, планиран в бюджета. Грубо това е около 600 милиона лева. В това няма нищо драматично, няма да се надхвърлят критериите от Маастрихт, тъй като сме наясно с европейските правила, категоричен беше Петър Чобанов.

Муудис: Икономическата стабилност в България е умерена

В годишния си кредитен анализ Муудис оценява икономическата и институционалната стабилност в България като умерени и подчертава устой...

Според финансовия министър средствата не са за социални мерки, както се внушава, а за разплащане с бизнеса.

„Не става въпрос за актуализация на бюджета в размер на един милиард лева, а за разлика в дефицита в размер на 600 милиона лева. Ще намалим приходите, които и без това няма да се изпълнят”, каза той, допълвайки, че данъчните агенции оценяват недостиг на приходи около 1 милиард лева.

Според Чобанов обвиненията, че до момента изпълнението не говори в тази посока, не е основателно и категорично приходите няма да бъдат изпълнени. „Ние можем да не актуализираме, но това означава, да не изплатим всички разходи”, предупреди той.

Намаляват се разходите на министерства и ведомства с 5 % от 1 юли. Отделно ще се търсят всякакви възможности и резерви и пример за това са оперативните програми, уточни министърът. Той добави, че в НАП е гласувано доверие на Бойко Атанасов да направи промените, които е предвидил, и да демонстрира резултатите, които очакваме от него, а именно – да увеличим събираемостта.

МИЕ твърди: Искането за Христозов не от нашата компетентност

От полученото постановление на 26.06.2013 година се изяснява ситуацията с получено разрешение за достъп до класифицирана информация &nd...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com