Цветанов: Идеята екоданък да замени такса смет си заслужава

1245
Цветанов: Идеята екоданък да замени такса смет си заслужава
Снимка: Анита Чолакова

Идеята на кмета на Девин да се замени такса смет с екоданък си заслужава, заяви пред журналисти ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в Девин.

„Идеята е наистина революционна и трябва да бъде обсъдена на експертно ниво. Съответно тя трябва да бъде подложена и на обществено обсъждане, защото всяка законодателна промяна трябва да кореспондира както с експертното мнение, така и с възприемането й от обществото. Трябва да се намери необходимият баланс и ако това води до необходимата ефективност и до повече постъпления за общините, си заслужава да бъде разгледано това предложение. Това може да стане и през НСОРБ в диалог с министерствата на екологията и финансите, за да се направят необходимите законодателни промени“, посочи още Цветанов.

Скъсяват с 30 км пътуването между Девин и Батак

С 30 км ще бъде скъсено пътуването между Девин и Батак с проект, който местната управа на Девин спечели пред ДФ "Земеделие" по Програма...

Девинският градоначалник, а и мнозина негови колеги смятат, че такса смет е несправедлива и неадекватна. Затова Даскалов заедно със специалисти от неговата администрация и експерти от браншови организации, най-вече от КРИБ, са направили изчисления, на базата на които предлагат рязка промяна в методиката за изчисление и събиране на таксата за битови отпадъци.

Той предлага таксата изцяло да отпадне за населението и бизнеса като се замени с екоданък или екотакса. Отчислението трябва да е 1/400 част от стойността на всяка закупена стока. Иначе казано, на закупена стока за 100 лева ще се удържат 25 стотинки екотакса.

По този начин според кмета се осигурява събираемост веднага, при това 100% от необходимите средства за събиране, извозване и депониране на битовите отпадъци.

„По този начин, по който в момента е уреден проблемът, няма как да се случи това никога. Ще дам и друг пример - ако някой човек си купи една вафла, която струва 1 лв. и сложи 0,25% отгоре, той си плаща веднага и такса смет. А тези пари - такса върху стокооборота, ще отидат в специална сметка в МФ и оттам се връщат като целеви трансфер към общините само и единствено за тази цел. Така всяка община ще бъде сигурна, че ще получи достатъчно средства, за да извърши качествено и ефективно сметосъбиране, а не както сега кметовете да пращаме писма за принудително събиране, чрез ЧСИ да търсим тези такси и пак да не можем да ги съберем“, казва кметът.

Близнаци от Девин съдят прокуратурата за тормоз, искат по 150 000 лева

Близнаци адвокати от Девин Живко и Здравко Чепишеви съдят прокуратурата за тормоз. Те искат по 150 000 лева обезщетение от държавата, з...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Румяна Бъчварова: България е в конституционна криза и криза на демокрацията

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Главчев призова президента да подпише указа за Даниел Митов

Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове

Правна комисия реши как ще работи парламентът в кампанията

Президентът обяви, че не иска Даниел Митов за външен министър (ВИДЕО)

Доц. Киселова: Не може да се иска вот на недоверие на служебен кабинет

Кирил Петков: Обмисляме дали да поискаме оставката на Росен Желязков (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика