Дават 1,5 млн. лв. за дистанционно електронно гласуване

2057
Дават 1,5 млн. лв. за дистанционно електронно гласуване
Снимка: iStock/Guliver

Системата за дистанционно електронно гласуване е с бюджет от близо 1,5 млн. лв. Срокът на изпълнение на проекта е до 31 декември 2018 г., което означава, че на европейските избори през 2019 г. дистанционното гласуване ще бъде факт.

Това каза по време на представянето на изпълнението на проекта „Изграждане и внедряване на пилотна система за дистанционно електронно гласуване“ ръководителят му Силвия Митева.

ЦИК каза какво прави по въвеждането на електронното гласуване

Седмица след като омбудсманът Мая Манолова напомни на Централната избирателна комисия (ЦИК), че трябва да започне симулации на дистанци...

„Основната цел на проекта е да бъде изградена пилотна система за дистанционно електронно гласуване. 3 са основните цели – проучване и анализ на добрите международни практики, изработване на функционалности, провеждане на 3 симулации с една от добрите практики, които ще направи изпълнителят. В никакъв случай няма да означава, че тази система ще бъде използвана и за българската такава. Очакваме в началото на декември да имаме открита процедура за изработването на пилотната система“, заяви Митева.

Директорът на дирекция „Планиране и управление на дейности и проекти за е-управление“ Иван Модев заяви, че дистанционното електронно гласуване ще допринесе за развитието на електронното управление в България и ще улесни обработката на огромни масиви от данни, свързани с изборния процес.

„Ще повиши доверието в институциите. Предимствата за безспорни. Съществуват рискове, свързани с дигиталната грамотност и киберсигурността. Трябва да се гарантира сигурността, оперативната съвместимост и функционалността на системата. Всеки гражданин ще има възможност да гласува електронно от дистанция преди изборния ден, но ако реши може да гласува в деня на изборите на хартия или машинно, което ще отмени вота по електронен път“, обясни още Иван Модев, цитиран от Фокус.

Той уточни, че очакват анализа на добрите практики, който дава възможност да се представи тестването. „На двудневната симулация ще има възможност да се тестват 3 различни вида избори – за местни органи, за Народно събрание и за членове на Европейския парламент. Тази симулация е по-скоро демонстрационен акт. Тя сама по себе си не може да бъде приравнена със системата, която ще бъде изработена“, допълни той.

ЦИК може да изпусне сроковете за симулация на електронния вот

Централната избирателна комисия все още не е провела симулациите за електронния вот. Омбудсманът Мая Манолова предупреди комисията, че ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Жестоки глоби за търговеца при некоректни цени в евро и лева

Шеф Станислав Иванов с кулинарно шоу на живо пред магазин BILLA в „Хиподрума“

Столичният общински съвет гласува бюджета на София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com