Депутат: Има опасност от драстично увеличаване на цените на твърдите горива

2662
Депутат: Има опасност от драстично увеличаване на цените на твърдите горива
Снимка: Pixabay

„В началото на отоплителния сезон, управляващите са на път да вдигнат драстично цените на твърдите горива, които масово българските граждани използват за отопление“.

Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Иван Иванов при обсъждането на приетия на първо четене законопроект за чистотата на атмосферния въздух.

По-скъпи въглища и брикети заради новите еконорми

В битката с мръсния въздух у нас държавата готви ограничения за употребата на въглища с високо съдържание на сяра и пепел. От следващат...

Според него приемането на предложения закон на управляващите ще породи дефицит на пазара, повишаване рязко цените на дървата и въглищата, както и много скандали и напрежение.

Иванов подчерта, че България има проблем с чистотата на атмосферния въздух. „Всяка зима твърдите частици, които са във въздуха, затрудняват дишането“, обясни той.

„В навечерието на заявения утре грандиозен протест, управляващите са на път да довзривят българските граждани“, коментира той.

Иванов предложи законопроектът да бъде отложен, върнат обратно и да се доработи, защото не е належащ, повече от година отлежава и никой не се е занимавал с него.

„В него няма нито ред за това- по какъв начин ще бъдат компенсирани българските граждани, които пряко ще бъдат засегнати от повишаване на цените на твърдите горива.

Близо половината българи нямат достатъчно пари за отопление

Всеки втори у нас, или 40 на сто от потребителите, не могат да поддържат домовете си достатъчно топли, защото са енергийно бедни. Това ...

Данъците вдигнаха, гражданската отговорност увеличиха, та стигнаха и до дървата. Тази зима какво ще правят хората?“, попита народният представител и подчерта, че и без това цялата система за търговия с твърди горива е корумпирана от горе до долу.

Друг депутат от левицата Пенчо Милков също се приесъедини към критиките по отношение на законопроекта. Милков заяви , че законопроектът претендира, че урежда изискванията за качеството на твърдите горива, но не го прави.

Народният представител допълни, че още в началото, той се насочва срещу една малка част от твърдите горива – въглища и брикети.

Само 25% от семействата, отопляващи се на твърдо гориво, използват въглища или брикети, а 75 % - използват дърва. А горенето на дърва с ниско качество, обикновено с висока влажност, е един от най-сериозните замърсители на въздуха в България.

Хората ползват евтини въглища, дърва, дори отпадъци от мебелно производство, гуми и други боклуци за отопление, защото са бедни”, коментира Пенчо Милков.

Повече отговорност за кметовете предвижда приетият на първо четене Закон за чистотата на въздуха

По-големи отговорности на местната власт и глоби за кметове заради лошото качество на атмосферния въздух, са предвидени в одобрените на...

Той добави, че държавата трябва да въведе стандарти за уредите за отопление или за промишлено горене и е необходимо администрацията на МОСВ да си върши ефективно работата по места.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

20 г. България в НАТО: Тагарев награди военни и цивилни (СНИМКИ)

"Правят глупост": Гроздан Караджов за спешните промени за служебните премиери (ВИДЕО)

Мария Габриел благодари на държавниците, тласнали България към НАТО

На комисия: Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика