Дипломите за висше образование от САЩ и Канада вече няма да се заверяват с апостил

5734
Дипломите за висше образование от САЩ и Канада вече няма да се заверяват с апостил

Отпада изискването за легализация и заверка с апостил на дипломите на студентите, завършили в САЩ, Канада, Израел, Австралия, Нова Зеландия и още редица други държави - страни по т. нар. Лисабонска конвенция.

Към момента това облекчение беше в сила единствено за завършилите висше образование в страните от Европейския съюз и Европейското икономическо пространство.

И областните администрации ще извършват заверки на документи с “апостил”

Министерството на външните работи (МВнР) да се раздели с монопола да извършва заверки на документи с "апостил". Това предлага вицепреми...

Промяната е възможна, след като правителството прие промени в Наредбата за държавните изисквания за признаване на придобито висше образование и завършени периоди на обучение в чуждестранни висши училища.

Изискването за легализация или полагане на апостил върху документите, издадени от образователни институции в страни членки на ЕС и Европейското икономическо пространство беше премахнато през 2016 г. Правителствената информационна служба посочва, че промяната тогава е била приветствана в обществото, но всички останали държави, ратифицирали Лисабонската конвенция, са били в неравностойно положение.

Тези страни имат ефективно действаща мрежа от Национални информационни центрове за академично признаване и мобилност ENIC-NARIC и поддържат публично достъпни официални бази данни или регистри за националните системи и институции за висше образование, в които лесно може да се провери легитимността на дипломите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com