До есента ще заработи регистър на автосервизите

1497
До есента ще заработи регистър на автосервизите
Снимка: БГНЕС

Всички сервизи ще минат на регистрационен режим до есента, а всеки автомобил ще има дигитален технически паспорт, в който ще бъдат отразени всички ремонтни дейности.

Това каза заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ангел Попов, по време на обсъждането на работните проекти на закона за движението по пътищата, закона за водачите на моторни превозни средства и закона за пътните превозни средства.

МТИТС: Въвеждането на регистър на автосервизите ще подобри пътната безопасност

Въвеждането на регистрационен режим за всички автосервизи е важна стъпка за подобряването на пътната безопасност. Това обяви заместник-...

„В момента с това, което ние правим с този закон за автосервизите, разбира се и новата надстройка на пунктовете за годишните технически прегледи там ще събираме една много голяма информационна база – километри, ремонти, така че всички граждани да имат възможност, когато купуват автомобил вече регистриран в България, да получи някаква точна статистика какво е правено на този автомобил, на колко километра е действително, за да бъде по-спокоен”, поясни Попов.

Той добави още, че регистърът ще се поддържа от Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация”, която ще издава и техническите паспорти. Зам.-министърът обяви, че законът е готов и няма забележки срещу него.

Попов допълни, че близо 5000 автобуса в момента се движат без колани.

„В момента правим една статистика и ще дадем точните цифри колко от тези автобуси седалките им са технически пригодени и технически пригодени за поставяне на коланите. Остава само поставянето на колана. Ако не са пригодени, нещата са по-различни. Ще се наложи да сменят седалките си, но делът на тези автобуси и много малък. Статистиката, която ще дадем, тя ще бъде благоприятна за превозвачите”, коментира Попов.

Съюзът на автосервизите пази колите, замърсяващи повече въздуха

Председателят на Съюза на автосервизите Юли Атев заяви днес пред БНР, че новите идеи за промени, свързани с техническите прегледи, са н...

Зам.-министърът е категоричен, че поставянето на колани трябва да стане задължително, защото те спасяват животи. Той каза още, че предложението получава широка подкрепа и най-вероятно съвсем скоро то ще стане факт. А те ще трябва да се поставят когато пътуваме на разстояние над 30 км.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com