Дончо Атанасов: Зимното поддържане е на добро ниво

1006
Дончо Атанасов: Зимното поддържане е на добро ниво
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Всички магистрали са в нормална експлоатация като са почистени и главните пътища. Има ограничения за тежкотоварни автомобили в участък между Русе и Бяла заради катастрофа, но след половин час ще бъде освободен, така и там няма да има проблем. Това каза инж. Дончо Атанасов, председател на Агенция "Пътна инфраструктура" в интервю за БНТ.

Той коментира, че зимното подддържане на републиканската пътна мрежа е на добро ниво, а големият проблем е огромният трафик на тежкотоварно движение.

Къде в страната пътната обстановка е най-усложнена? (СНИМКИ)

Усложнена е обстановката в областите Добрич, Русе, Разград, Силистра и Бургас. Екипите на ГД "Пожарна безопасност и защита на насе...

"Българските пътища - 20 хил. км. републиканска и около 23 хил. км. общинска пътна мрежа, работят при много тежки метеоролгични условия. Идентични са Румъния и Русия, които са свързани с големите амплитуди, около 80-90 градуса. Другият проблем е многократното замръзване на пътната обстановка. Това са много тежки условия за работа на републикански път, било то и на общински. Оттам поради дългото неремонтиране на някои от пътищата, общинската също. Влизането на водата в пукнатините се отварят дупки", заяви инж. Атанасов.

По думите му българските пътища са с добро качество и не бива да сме нихилисти, защото в Европа никъде не се работи при такива температурни амплитуди. "Имаме 1000 лв. на километър, Германия е с 30 хиляди евро. Правителството дава, колкото е възможно", каза още той.

Инж. Атанасов коментира още, че тол системата ще даде възможност републиканските пътища да се приведат в нормално експлотационно състояние.

"Германската тол система е въвеждана 7-9 години, нашата амбиция е да я въведем за година, година и половина и затова денонощно работим за това. Имаме проблеми в участъци на автомагистрали, 1-ви, 2-ри клас пътища, които са неремонтирани 20,25-30 години.

Затвориха "Тракия" от Карнобат до Бургас

Ограничено е движението за всички МПС по АМ „Тракия“ от Карнобат до Бургас поради силен вятър и нулева видимост. Това съобщ...

Председателят на АПИ коментира още, че лятото отново предстоят ремонти на пътищата като ще се започне с отсечката Поморие до Равда и се очаква до края на юни тя да бъде пусната в нормална експлоатация, а след това ще започне работата по обхода на Поморие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com