Драстичен ръст на кражбите на ток

864
Драстичен ръст на кражбите на ток
Снимка: Getty Images / Guliver

Драстично са нараснали кражбите на ток в областите на Югоизточна България, които се обслужват от електроразпределителната компания ЕВН-България. Това сочат данните за първите 6 месеца на годината.

„Откраднатата електроенергия е за над 500 хил. лв или колкото годишното потребление на един средно голям град като Девин", съобщи днес Костадин Величков, изпълнителен член на директорския съвет на компанията.

Износът на ток за Турция е намалял наполовина

Износът на електроенергия от България за Турция е намалял наполовина от няколко дни, показват оперативните данни на Електроенергийния с...

В Старозагорска област кражбите на ток са скочили с 54 на сто в сравнение с първото полугодие на миналата година. В областния център, в който потребената електроенергия се отчита изцяло дистанционно, кражбите обаче били минимални. Затова и инсталирането на дистанционни електромери в областта щяло да продължи с пълна сила. В Казанлък те вече били над 20 000, а от октомври започва монтирането им и в Радневската община, предаде Стандарт нюз.

„Общоприетата теза, че крадат бедните абонати, не е вярна. Събираемостта на сумите от потребения ток в ромските махали, включително и в пловдивския кв. Столипиново, вече е над 98 на сто", посочиха от ЕВН.

Статистиката показвала, че основните кражби на ток идвали от т.н. трети сегемент на потребление – малки търговски обекти, малки семейни хотели и ресторанти. Вече имало и организирани престъпни групи, които се занимавали основно със „спестяването" на електроенергия на своите клиенти. Наскоро полицията е спипала подобна банда в Пловдивско.

През тази години ЕВН ще инвестира близо 80 млн. лв, основно за разширяване на електроразпределителната мрежа и повишаване на сигурността и, съобщиха още от компанията. Нови кабелни мрежи, които са изцяло под земята, щели да бъдат изградени по Черноморието – в районите на Обзор, Слънчев бряг, Созопол, в икономическа зона „Тракия" край Пловдив, в района на бившето АТЗ край Стара Загора и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com