Държавата ще предупреждава работниците за започнали процедури за фалит

1321
Държавата ще предупреждава работниците за започнали процедури за фалит
Снимка: БГНЕС

Държавата ще предупреждава работниците, ако съдът е започнал процедура за обявяване на дружеството, в което работят, в несъстоятелност. Това предвиждат промени в Наредбата за реда и начина за информиране на работниците и служителите и за отпускане и изплащане на гарантирани вземания при несъстоятелност на работодателя, одобрени днес от правителството.

Измененията се отнасят за работниците и служителите с прекратени трудови правоотношения след 31 януари 2015 г.

Перник е във фалит

Община Перник е във фалит - сметките й са запорирани, а натрупаните задължения са за над 30 млн. лв., обяви зам.-кметът Денислав Захари...

В края на декември 2017 г. влязоха в сила промени в Закона за гарантираните вземания на работниците и служителите, с които беше разширен обхватът на хората, които имат право на гарантирани вземания при несъстоятелност на работодателя. Сега с измененията на наредбата се урежда как новите правила ще бъдат прилагани.

Гарантира се правото на работниците да бъдат уведомени за датата на вписването в Търговския регистър на съдебното решение за откриване на производство по обявяване на несъстоятелност на техния работодател, както и за реда за получаване на гарантираните им вземания.

Информацията на работниците и служителите, на които трудовото правоотношение не е прекратено към датата на откриване на производство по несъстоятелност, ще се предоставя писмено и ще се обявява на подходящо място в предприятието.

За хората, чийто трудов договор е прекратен през последните 36 месеца преди вписването на съдебното решение за започване на производство по несъстоятелност, информирането ще става чрез изпращане на съобщение с обратна разписка.

Зърнопроизводителите в Ловешко са пред фалит

Зърнопроизводителите в Ловешко са пред фалит заради градушката в началото на месеца. Това съобщи за Радио „Фокус“ – В...

С промените се определя и механизмът за извършване на проверки от контролните органи на НОИ. Срокът, в който работниците и служителите могат да подадат заявления-декларация за отпускане на вземанията, се увеличава от два на три месеца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика