X
 
 

Експерти: Хиляди българи мизерстват, а държавата не носи отговорност

4469 11
photo of Експерти: Хиляди българи мизерстват, а държавата не носи отговорност
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Стотици хиляди хора в България днес живеят в условия, които далеч не отговарят на минималните стандарти за жилищно настаняване.

Близо 395 000 души обитават по трима и повече човека в стая, в тежки условия, често в неблагоустроени, построени с подръчни материали къщи. Лошите жилищни условия водят до социална и икономическа изолация на жителите.

Държавата и общините трябва да отделят ресурси за решаването на тези проблеми, и е налице неотложна нужда от предприемане на пакет от мерки за гарантиране на правото на достоен живот на тези хора.

Това са част от изводите на Хабитат България, участник в глобалната застъпническа кампания Solid Ground, на Habitat for Humanity, за достъп до жилище и жилищни права.

Според експертите десетки хиляди хора в България живеят в домове в изключително лошо техническо и хигиенно състояние, без течаща вода и санитарни възли, с лоша улична мрежа и инфраструктура.

България е сред страните с най-бързо покачващи се цени на жилищата

България е една от страните в света с най-бързо увеличение на жилищните цени през 2016 г. по данни на Международния валутен фонд . От &...

"Лошите жилищни условия пораждат сериозни проблеми за хората и в други сфери на живота, като образованието, заетостта и здравеопазването", пише още в доклада на организацията.

Хабитат България предлага в Бюджета за 2018 г. да се предвидят целеви средства за изпълнение на различни пакети от мерки от Плана за действие към Национална стратегия на Република България за интегриране на ромите, приоритет Жилищни условия.

Достъпът до социални жилища не е уреден в българското законодателство и няма разписани отговорности за това на държавата или общините. Последните нямат нито законовото задължение, нито ресурсите, за да реагират на нуждата от социални жилища.

Жилищата в София са станали с 20% по-достъпни

Жилищата в София стават все по-достъпни, съобщиха от водеща компанията за недвижими имоти. От няколко години се наблюдава постоянен ръс...

Именно затова организацията предлага в Закона за общинската собственост да се въведат две категории: „остра/неотложна жилищна нужда“, както и „социално жилище“, с които да се даде възможност за осигуряване на правото на достъп до жилище на местно ниво.

"Много често нуждаещите се от жилище семейства не могат да преодолеят бюрократичните бариери и голяма част изобщо не са регистрирани в общинските картотеки. От друга страна, процесът за законно строителство на жилища е твърде сложен и продължителен, дори за жилищата до 50 кв. м. Това значително демотивира представителите на уязвими групи от обществото да търсят законно решение на жилищната си нужда", пише още в документа.

Хабитат България предлага в Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане, социалните услуги да бъдат допълнени с нова услуга - жилищен медиатор/асистент. Ролята на жилищния медиатор е да консултира и подкрепя семействата в процеса на издаване на удостоверение за търпими строежи; проектиране, одобряване и изграждане на законни жилища; кандидатстване за настаняване в общински жилища; подобряване на безопасността на обитаваните домове или решаването на други текущи проблеми, свързани със средата на живот.

Actualno.com

Етикети:

11 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  2.1, като споменавош "циганите", ти даваш ли си сметка, ти къде седиш в пространството? Даваш ли си сметка, че проф. Чирков е световна величина; даваш ли си сметка, че Ибряма е световна величина; даваш ли си сметка, че ти си никой, даваш ли си сметка, че ти си само един червен вредител ... отвратително ...
 • Sinnvoll 3.1 Sinnvoll преди 9 месеца Профил на трол?
  Кой пък си ти,че ще ми казваш кое е добро и кое лошо! За един етнос се съди НЕ по неговите единични лидери и капацитети, а по общото благосъстояние на етноса. Ко съм "седнал" да обяснявам на един чукундур, който като излезе от сайта и ще е забравил всичко.
  : 19 !
 • Азис 3.2 Азис преди 9 месеца Профил на трол?
  МожИ да съм пеедрас ама и аз съм световна величина! Всички сигани имаме висше образование по джепчийтво, врачуване и телефонни измами. Да снайш само колко хора сме ислагАли, аха!
  : 16 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Сега, като подпишат за Белене мизерстващите ще се удвоят! И Боко пак няма да носи отговорност! Трябва да хванем сопите и да се защитим!
 • Sinnvoll 2.1 Sinnvoll преди 9 месеца Профил на трол?
  Кого от кого ще защитаваш бе Алабуга, циганите от българите ли? На вас ви дай само опорна точка и ще повдигнете света! То за да вникнеш в статията не се иска само да прочетеш заглавието, а да я прочетеш цялата и да АСИМИЛИРАШ за какво аджеба иде реч! Пълен дебил!!
  : 21 !
 • Анонимен 2.2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Че си дебил, Sinnvoll, никой не се съмнява!
  : 7 !
 • Sinnvoll 2.3 Sinnvoll преди 9 месеца Профил на трол?
  Никакъв разумен коментар, не мога да очаквам от мангал привърженик на друг мангал. Бегай бърже в лабораторията да сръбнеш малко любоФен елексир!
  : 18 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Sinnvoll 1 Sinnvoll преди 9 месеца Профил на трол?
  Уважаеми господин Анев, кои са тези експерти-дайте имена!? Кажете, че гореспоменатите граждани са роми, чийто постройки се без хигиенно - санитарни възли се са бартер, защото са НЕЗАКОННИ!!И на повечето от тях им се предлагат общински жилища в които те отказват да се заселят или превръщат отново в кочина с обичайните си привички. За което общината им била виновна, че не чистела. Или за това, че па виж още ›› лят огньове в гореспоменатите жилища поради не платени сметки за парно. И още и още мога да коментирам Вашите долни манипулации. Защото никъде в статията не е споменато от къкъв произход са "мизерстващите", при това ДОБРОВОЛНО!
 • Sinnvoll 1.1 Sinnvoll преди 9 месеца Профил на трол?
  "се са бартер", да се чете "се сабарят"!
  : 18 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  не са нужни експерти - пишеш като ром
  : 5 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Че то комунетата кога са били българи?
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Бивш директор в БНБ е изтеглила пари от ...

Бившият ръководител на управление "Банков надзор" в БНБ и настоящ заместник-председател на Фонда за гарантиране на влоговете в банките ...

missing image
Роден е Елин Пелин

Кръщелното име на Елин Пелин е Димитър Иванов Стоянов. Роден е на 18 юли 1877 г., който е едно от единадесетте деца в семейството на Йо...