Елена Йончева: Още не знаем докъде се стигна с Хасковогейт

4420
Елена Йончева: Още не знаем докъде се стигна с Хасковогейт
Снимка: БГНЕС

Все още нямаме информация докъде са стигнали разследванията на „Хасковогейт“ и за корупционната схема при строителството на преградното съоръжение на българо-турската граница. Това каза говорителят на БСП Елена Йончева, предаде "Фокус".

Тя припомни, че именно БСП са внесли сигнал до Прокуратурата във връзка с това как един областен председател на ГЕРБ назначава своя „dream team“ в общината.

Делян Добрев показа документи за връзка на Йончева с офшорка, замесена в сагата "КТБ"

Елена Йончева има връзки с офшорна фирма, която фигурира във всички докладите за КТБ. Това заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев и съобщ...

„Внесохме в Прокуратурата сигнала с всички необходими документи. Все още се разследва и нямаме отговор. По същия начин все още нямаме отговор и за корупционната схема при строителството на преградното съоръжение на българо-турската граница. Преди около два месеца главният прокурор Сотир Цацаров каза в „Шоуто на Слави“, че има сигнал, че има информация за корупция при това строителство, но все още не сме уведомени до къде е стигнало разследването“, каза още Йончева. Тя напомни, че в последния доклад на Европейската комисия се казва, че 2/3 от сигналите за корупционни схеми при висшите етажи на властта и по-конкретно по отношение на знакови политици, не се разследват, тоест те не стигат до финансовото разознаване, не стигат до ДАНС и остават неразследвани.

„Мисля, че това е изключително обезпокоително. Във всяка една европейска държава темата трябва да се превърне в № 1 – кои са тези политици по висшите етажи на властта, които не са разследвани. Имайте предвид, че в България проблемът не е в корупцията, а в грабежа. Според последните данни на "Зелените" в Европейския парламент, грабежът или корупцията в страната ни са за 11 млрд. евро всяка година. Става дума за огромна сума“, подчерта Йончева. „Това е огромна сума, която може да отиде в икономиката и да създаде реално икономика с висока принадена стойност, да направи поносими за пенсионерите пенсиите, тоест да могат с тях не просто да оцеляват, а да имат един по-достоен живот“, заяви Йончева.

"Днес бе гласуван на второ четене Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за концесиите. Става дума за предстоящата концесията на летище София, което ние считаме, че не отговаря на българските интереси. На практика днес се прие поправка на Закона за концесиите, която дава възможност да бъде сключен такъв концесионен договор, според който концесията да не отговаря на българското законодателство. Тоест договорът за концесия на летище София ще се счита за валиден даже ѝ да нарушава конкретни разпоредби на българското законодателство. Това е скандално и до сега няма такава практика. Това означава, че държавата не иска и не може да защити своя интерес“, каза още Йончева. Тя добави, че е направена ѝ още една поправка, която дава възможност при евентуален спор между държавата и концесионера, решение да взима не българският съд, а международен арбитражен. „Имайки предвид, че летище София е българско летище, което се намира на българска територия, то би трябвало българските интереси да са защитени и при един евентуален спор, решенията да взима българският съд, а не международен. Това вече е елемент от националната сигурност. Бих искала само да допълня, че 2017 година концесията на летище София бе спряна от служебното правителство“, отбеляза Йончева. Тя уточни, че тогава министърът на транспорта е казал, че спират концесията, тъй като тя застрашава националната сигурност. „Тогава кандидатите бяха предимно турски фирми. Затова сега ние задаваме въпроса – дали тези четвърти промени на Закона за концесиите не се правят за определена фирма? Дали тази фирма вече се знае и дали зад тази фирма не стоят турски интереси, имайки предвид, че в региона най-голямото летище, което се строи е в Турция“, подчерта Йончева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика