ЕС работи: За да не съсипем планетата, трябва усилие далеч извън найлоновите торбички

5143
ЕС работи: За да не съсипем планетата, трябва усилие далеч извън найлоновите торбички
Снимка: Община Банско

Човекът е на практика единственото същество на тази планета, което поставя под риск съществуването ѝ с поведението си и начина на живот. Това заключение направи евродепутатът Петър Витанов, член на Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните на Европейския парламент (ЕП). Той беше един от участниците в специалното видеоателие "Бъдещето - работа и живот в зелено". То е част от проекта EU COOLтура, с автор и изпълнител Българско училище за политика "Димитър Паница". Проектът "EU COOLтура" е финансиран от ЕС по Многогодишната работна програма на Европейския парламент за отпускане на безвъзмездни средства в областта на комуникацията за периода 2020 – 2021 г. Медийни партньори са Actualno.com и Expert.bg.

Над 90% от загубата на биологичното разнообразие се дължи на добива на земни ресурси, посочи Витанов размерите на проблема „човешка дейност“.“Само за производството на 1 чифт дънки са необходими 15 хил. литра вода. Всяка година в световен мащаб се произвеждат 100 млрд. дрехи, като половината от тях са памучни - направете си сметка за какъв добив става дума, за какво изразходване“, даде още един пример той.

EU COOLтура: Да опазим кокошката, която снася златните яйца – живот и работа в зелено

Зеленото е на мода, но то не е просто мода, а живот. Животът на всички ни. Макар в България това да не е сред най-водещите теми, в Евро...

Какво прави ЕС по въпроса? Г-н Витанов посочи, че амбицията на Съюза е всички пари, които се харчат по европрограми и фондове, да допринасят и за утвърждаване на кръговата икономика. За да се случи това, следва да има мисъл за повторна употреба в следните направления специално що се отнася до производството на текстилни продукти – материалите, които се използват, ресурсите, които са необходими за производството и вредните емисии, които се отделят в процеса на производство.

"ЕС тепърва ще подкрепя и ще създава инструменти в тази посока. Ще се заделят огромна част от средствата по проекти, за да се следва този "зелен" икономически модел", подчерта Витанов. И добави, че тепърва ще се представят законодателни промени, които да дадат възможност текстилните продукти да бъдат ползвани по няколко пъти. А след като влезе в сила забрана за използване на найлонови торбички, пликчета и прибори за еднократна употреба (от 3 юли, 2021 година), регулаторите в отделните страни-членки, включително България, ще налагат глоби.

А докъде би трябвало да стигнем? За пример Витанов даде слона – едно от най-големите животни на планетата. Слонът изяжда огромно количество храна, но преминава и огромни количества километри. "И ние си мислим, че той унищожава почвата, а той прави точно обратното - разнася семена на стотици километри. Това идва като пример, че всеки един организъм има място в този кръг", подчерта Витанов.

Още: Със зеленото разбираш, че не ти трябва да купуваш толкова много

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 17 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 16 април 2024 г.

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com