Фандъкова: Столичната община дава над 200 000 лева за строителство на църкви

2273
Фандъкова: Столичната община дава над 200 000 лева за строителство на църкви
Снимка: БГНЕС

Столичната община ще даде над 200 000 лева за подкрепа и строителство на църкви. Това заяви кметът Йорданка Фандъкова, която заедно с посланика на Армения у нас Армен Саргсян, провери как текат строителните дейности на арменския катедрален храм „Света Богородица”, предаде БГНЕС. Той ще е първият храм у нас на арменската общност. Градежът му започна през далечната 2007 година и до днес той все още не е завършен.

„Общината подпомага строителството му от 2011 година и до този момент сме отпуснали около 350 000 лева. В новия доклад за подкрепа и строителство на църкви сме заложили да дадем още 40 000 лева за арменската църква. Ще подпомогнем и още храмове. 50 000 лв. даваме за храма „Св. Пророк Илия“ в Княжево, 40 000 за довършването на гробищния храм в Бакърена фабрика, около 50 000 лв. за изграждане на отоплителна инсталация за Синагогата и 50 000 лева за Кремиковския манастир. Там подпомагаме изграждането на общежитие, тъй като тамошният игумен е много деен и се занимава с просветна дейност. В манастира се провеждат и зелени училища и всичко, това което прави отеца е много важно във време, в което нямаме добро духовно образование“, заяви Фандъкова.

БПЦ прие да помогне на братска Македония

"Ние сме готови и днес да сторим всичко, което е по силите ни и което е в съгласие със свещените канони на светата Църква, за да подпом...

Тя подчерта, че е изключително щастлива от факта, че по време на нейния мандат в София до миналата година са изградени пет нови църкви в „Младост“, „Желява“, „Владая“ „Долни Богров“ и „Лозенец“. Със задоволство отбеляза, че арменската църква е на финалната права и в нея остават да се извършат само довършителни дейности.

„Катедралният храм ще бъде петият в това централно градско пространство и свидетелство за религиозната толерантност, която имат столичани към различните вероизповедания. В радиус от около 1 км съжителстват православния храм „Св. Неделя“, Синагогата, джамията, католическият храм и тук ще се включи и арменския храм“, обясни кметът.

„Става дума за храм все пак. Тук ще има двор, който ще е общодостъпен. Градинката ще бъде обновена - с пейки и с вертикална планировка. Винаги, когато започва нещо ново, трябва да има диалог с гражданите. Когато става въпрос за образователна или духовна институция трябва да сме по-разбиращи, ако искаме децата ни да се възпитават в духовни ценности“, заяви Фандъкова.

Тя добави, че храмът се намира върху общинска земя, която е дадена на общината по време когато кмет на града е бил Стефан Софиянски. Фандъкова подчерта, че арменската общност има само право на строителство, а не е собственик на парцела.

Фандъкова помоли за училища на църковни терени, в замяна в тях ще се учи религия

Кметът на София Йорданка Фандъкова и игуменката на Драгалевския манастир сестра Серафима запознаха днес Негово Светейшество българския ...

До една година се надяваме катедралния храм „Света Богородица” да отвори врати. Това каза Виктор Баръмов, който е член на църковното настоятелство.

„Строителството наистина започна отдавна. В момента се опитваме да дадем кратки срокове за завършване на храма. Остават ни около още 350 000 лева инвестиции, за да може той да отвори врати. Поели сме ангажимента да създадем една хубава градинка заедно с този храм“, заяви Баръмов.

Той обясни, че в църквата няма да има стенописи, а на стените ще бъдат поставени големи икони, както и че е планирано поставянето на стъклописи. По думи на Баръмов арменската общност у нас е около 20 000 души, които са разпределени в Пловдив, Варна, Бургас, Русе и София. Той подчерта, че храмът е от изключителна важност за тях, тъй като в момента няма църква, която да е предназначен за общността. Представителят на настоятелството изтъкна, че през 30-те години на миналия век е била съборена арменската църква в града и от тогава се помещават в Арменския дом, в който има пригодена зала, която сега изпълнява функциите на църква.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Никола Стоянов за руската историография: Кражбата на история и култура е най-страшната кражба

ДАНС не пусна ливанец в България

Клиентите на Kaufland набират средства за DMS кампании за лечение

Още поне 5 години ще ползваме "Български пощи"

МВР: Бившият шеф на ГДБОП е имал контакт с Нотариуса, но не е проверяван

Времето утре - 20 април 2024 г.

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com