Георги Икономов: Надявам се Алберт Попов да стъпи на почетната стълбичка в Банско

2989
Георги Икономов: Надявам се Алберт Попов да стъпи на почетната стълбичка в Банско
Снимка: Личен архив

В Банско ще се проведе кръг от Световната купа по ски в продължение на три дни – от 22 до 24 февруари т.г. Мъжете ще карат алпийска комбинация, гигантски слалом и супер гигантски слалом. Това ще бъде шестата Световна купа по ски на Бъндеришка поляна и общо 8-ата след двете поредни по сноуборд през 2017-а и 2018-а. На писта „Марк Жирардели“ ще се проведат бързите дисциплини – супер гигантски и гигантски слалом, а на „Алберто Томба“ ще е слаломът, който е част от алпийската комбинация. За подробности по организацията и подготовката на събитието потърсихме кмета на Банско Георги Икономов.

Г-н Икономов, как върви подготовката за Световната купа по ски, затруднения имате ли?

Не, никакви затруднения нямаме. Всичко е наред. Времето е чудесно. Сняг има много. Дано не завали сняг в последната минута. Тогава се налага почистване на цялата писта, което е огромен труд. Да се надяваме, че времето ще е с нас.

Общината с какви ангажименти е - повече логистика вероятно, а средства дали се изискват?

Всичко се изисква. В крайна сметка събитието е на територията на общината. Рекламата е за Банско. Състезанието е от най-високият ранг, който може да съществува в ски спорта. Освен това е най-високият ранг в цялата страна за тази година. Даваме средства, разбира се. С 360 000 лева от бюджета подпомагаме организацията на Световната купа. Отделно наши екипи са в организацията по отношение на паркирането, осигуряването на обществения ред, осигуряване на достъп за техниката и ТИР-овете, които трябва да изкачат оборудването. Ние сме съорганизатори, отговорностите са разделени.  

Придвижването до ски зоната как е замислено?

Както на всяка световна купа, ние забраняваме достъпа на автомобили. Придвижването ще става само чрез лифта и шатъли. Те са достатъчно на брой, ще тръгват през пет минути и няма да се затрудни придвижването. Целта е да не се образуват задръствания, затова достъпът на всички частни автомобили е забранено по време на състезанието.

Колко хора очаквате - скиори, зрители?

Състезателите и техните екипи не са много -  не повече от 600 човека. Но аз се надявам поне 10-15 000 души да дойдат да гледат надпреварите, защото за първи път от много години имаме изключително добър състезател в ски спорта след Петър Попангелов - Алберт Попов, който показа прекрасни резултати в Кицбюел. Надяваме се в Банско, на родна земя, подкрепен от хиляди българи, да стъпи на почетната стълбичка. Каня колкото се може повече зрители, защото наистина това ще е празник за всеки, който обича планината и спорта. Още повече, че имаме чудесен състезател, който има всички шансове за голям успех. Ако вземе човек пример от големите европейски курорти, където се провеждат тези състезания – Кицбюел, Шладминг, Давос, Обергеен, където винаги има по 50-60 хиляди зрители. Ние не можем да мечтаем за толкова, знае се поради какви причини. Но защо да не дойдат около 15 хиляди човека, които да се насладят на наистина положителна емоция.

Очаквате ли голям медиен интерес към събитието?

Да, за пръв път има огромен интерес, включително от много екипи, които ще предават на живо - италиански, германски, гръцки и др. За повече подробности може би трябва да попитате пресцентъра на събитието. Както казах, ние сме си разделили отговорностите и ние не отговаряме за медиите. Но по моя информация ще бъдат над 30 чуждестранни национални телевизии. Между другото, вчера при мен бяха представителите на комисията по околната среда и водите към Народното събрание. Проведоха изнесено заседание на комисията в Банско и следобед проведохме разговор с тях. Използвах случая да им представя възможностите и потенциала за развитие на ски зоната. Представих им цифри, които според мен са стряскащи. Миналата година монтирах една камера на входа на парк "Пирин". Започнахме да броим автомобилите и се оказа, че цифрата е огромна. Над 1600 автомобила влизат всеки ден през януари месец. За целия месец това са 50 000 автомобила. В различните месеци е различно, но броят на автомобилите е ужасяващ. И им казвам: "Вие сте специалисти, сметнете колко изгорели газове, колко тона вредни емисии са изхвърлени". Ние сме го сметнали и да съпоставиш този проблем спрямо кабинков лифт, е просто смешно от екологична гледна точка. Представих им колко нищожно количество дървесина ще се изсече за изграждането на втора кабинка - около 2700 кубични метра. И това при положение, че годишният прираст на дървесина е над 72 000 кубични метра. Тоест, една нищожна част се изсича еднократно. Представих им топлоцентралата, защото това е нещо, с което се гордеем, независимо колко разходи ни коства за екологично отопление. Но става дума за една директна мярка, насочена към опазване на въздуха.

Всъщност Вие сте казали това, което трябва, пред когото трябва - законодателният орган, от където се очаква и реакция, имаше ли я?

Не видях особена реакция. Не знам какво се случва. Явно нещо не се възприема тази теза, че ски спортът трябва да се развива, и то по екологичен начин, а не да караме автомобили в планината. Може би трябва да се помисли в тази насока, защото това замърсяване продължава години наред, а нищо не се променя. Ние ще трябва да си пазим планината. Това значи, че трябва да предприемем мерки за ограничаване достъпа на автомобили. Тоест, ние трябва да кажем: "Пускаме на ден толкова и толкова автомобили. Другите, както искате - с лифт, с колела...".

Интересно защо аргументите Ви не стигат до депутатите?

Много странно, че в разговора ни всичко се насочва към общината като нейни задължения. Казвам: "Добре, но в такъв случай цялата територия на парк "Пирин", която е държавна собственост, я придавате към общината и аз ще се грижа за нея. Но в момента цялата територия е държавна собственост и вие сте хората заедно с Министерството на околната среда и водите, които трябва да се грижат за нея преди всичко". Смятам, че не може да се прехвърлят отговорности към кмета да се грижи за територия, която не е негова. Аз го правя, разбира се, дотолкова, доколкото ми позволяват правомощията.

Безразличие ли или неразбиране на проблема се усеща?

Може би и двете. Не мога да определя какво точно, но има нещо. Не може да извадиш данни и да кажеш, че на шест месеца се изхвърлят над хиляда тона вредни емисии в национален парк, която е уж защитена територия и която трябва да пазим от замърсявания. И на този проблем да не се търси решение. Даже предлагам да въведат със закон някаква такса за влизане в парка с автомобил, примерно 10 евро или 10 лева. Защото, след като замърсяваме природата, трябва да си платим за това нещо, а парите да бъдат използвани за екологични дейности.

И на това ли няма отклик?

Никакъв коментар, никакъв отклик. А другото, което смятам, че може би ще представлява интерес за обществото, защото не знам доколко е популярна тази мярка, но внесох в Общинския съвет предложение за забрана за строителство на нови нощни барове, дискотеки, казина, еротик барове и т.н. в Банско.

С какъв аргумент?

Няколко са аргументите. В Закона за местното самоуправление и местната администрация е казано, че ОбС взима решения, които определят посоката за развитие на общината. Никой от нас, включително Общинският съвет, не иска в Банско да се развива такъв вид туризъм. Считаме, че за да са изградени досега такива заведения, явно е имало търсене от клиенти, но смятаме, че изграденото до момента е достатъчно. Повече нови не искаме да се строят.

Очаквате ли подкрепа от Общинския съвет?

На 100%. Надявам се за пълна подкрепа, за да не ни упрекват после, че сме превърнали Банско в Слънчев бряг. Затова предприемаме мерки да се спре дотук. Нямам нищо против Слънчев бряг, но там явно залагат на младежки туризъм, а ние предпочитаме Банско да е по-спокоен курорт, в който хората идват да карат ски със семействата си. Имаме и ресторанти, и нощни клубове. Но смятаме, че изграденото до момента е напълно достатъчно. Даже и в повече. Да не говорим за проблемите в тези нощни клубове - продажба на наркотици, проституция и т.н. Има всичко.

За да предприемете тази мярка, значи ли, че има инвестиционен интерес в тази насока?

Точно в това е проблемът. Интересът е голям.         

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Две леки земетресения край Симитли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com