Германската инспекция хвана как десетки българи работят и живеят като скотове на строителен обект

2137
Германската инспекция хвана как десетки българи работят и живеят като скотове на строителен обект
Снимка: БГНЕС

Проверка на инспекцията по труда и на здравната служба в Хановер е установила, че хигиенните условия на строителната площадка на бившия хотел "Маритим" са неприемливи. Наред с всичко останало, работниците там е трябвало да спят в помещения, в които са открити вредни за здравето вещества. Сега строителната компания е във фокуса на вниманието, пише БГНЕС.

Върху 160 страници са описани подробно вредните за здравето строителни материали като азбест, които са използвани при строителството на сградата и които следва да бъдат отстранени, като сумата за това ще възлезе на около 2 милиона евро.

Германски министър: Позор е, че хора от България стават жертва на експлоатация

"Позор е, че в това богато общество хора от България и Румъния стават жертва на експлоатация", заяви германският министър на труда Хубе...

Внезапна проверка на здравни и трудови инспектори във вторник разкриха лошите хигиенни условия на строителната площадка вътре в хотела срещу сградата на новото кметство в Хановер. Там около 50 предимно български работници са ангажирани с къртенето на бетон във вътрешността на сградата и е трябвало да спят на строителната площадка.

"Те живееха там без питейна вода, без санитарни помещения и умивалници", потвърждава информацията на "Хановерише Алгемайне Цайтунг" (ХАЦ) ръководителят на инспекцията по труда Бернд Рийз. Веднага е било забранено нощуването в сградата, в която са открити вредни вещества.

Проверяващите са били изненадани, че по време на посещението им на строителния обект не е имало "строителен ръководител, който да говори добре немски език". Един от работниците се е опитал да влезе в ролята на лош преводач. Това е причината за днес да е насрочена нова проверка на обекта. Централната на строителната компания в Берлин е била предупредена да осигури ръководител, с който да може да се комуникира нормално.

По време на днешната проверка трябва да бъдат обсъдени въпросите с безопасността на труда и почистването на замърсители. Ще бъдат връчени и писмени инструкции за хигиенните мерки срещу разпространението на коронавирус.

Бивш работник в кланицата „Тьонис“ с потресаващ разказ за условията там

Неплатен извънреден труд, строг надзор и натиск: бивш румънски работник в кланицата "Тьонис", Германия, споделя за „Дойче веле&ld...

Ръководителят на инспекцията отказа да направи връзка с публично обсъжданото настаняване на евтина работна ръка в месопреработвателната промишленост. "Там става въпрос за спане в общи помещения. В този случай работниците бяха настанени в стаи с по едно и две легла, мебелировката беше наред", казва Рийз.

Липсата на помещения за миене и къпане обаче не подлежи на коментар. Трябва да се установи и дали по време на работата си работниците са спазвали необходимата дистанция.

Фирмата A&S Betondemontage отказа да коментира събитията. "Очевидно поръчката по събарянето сега е поставена по различен начин", каза само съсобственикът Хинрих Детмеринг. Фирмата отказва да бъде свързвана със случващото се в хотела, затова преди седмица са премахнати банерите и логото ѝ, а до края на седмицата предстои да се отстранят и оградите.

От 2015 г. имотът принадлежи на дъщерната фирма на базираната в Берлин Intown – собственост на Linaeo Group, която се занимава с инвестиционна дейност в цял свят. На медиен въпрос говорител на компанията обясни, че фирмата иска да преустрои сградата от 60-те години в нов модерен хотел. На практика, обаче, от години там не се прави нищо, освен че имотът е нает от града за 6 милиона евро с идеята в него да бъдат настанявани временно мигранти.

Кой наистина робува - оставащите в България или напускащите я?

Извинявам се на всички измъчени хора, напускащи територията, които в пристъп на безсмислено съчувствие нарекох вчера "роби".  Про...

Заглавна снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Медведев: Имаме първото доказателство, че Запада взе решение да премахне Зеленски

Втори руски самолет с ракети е бил принуден да обърне след свалянето на Ту-22М3 (ВИДЕО)

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа