Гешев: Проверяват се данъчните складове за над 4 млн. тона спирт

1771
Гешев: Проверяват се данъчните складове за над 4 млн. тона спирт
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Иван Гешев обяви, че Прокуратурата е възложила на Агенция Митници и МВР да проверят данъчните складове, където се съхранява спирт. По думите му става ясно, че има данни за 4 млн. тона спирт, който се задържа и това води до скока на цени на дезинфектанти.

Според Гешев прокуратурата работи в състояние на извънредно положение още преди въвеждането на такова в страната. "Действаме в няколко направления - вървят проверки по линия на спекулата, проверки за цените за бензина. Възложено е на Агенция Митници и на МВР да проверят данъчните складове, където се съхранява спирт, защото има данни, че се задържат над 4 млн. тона спирт, което води до скок на цените на дезинфектантите. Извършваме масирани проверки, вървят дейностите ни за борба срещу престъпността", заяви той пред БНР.

Иван Гешев сравни проблем в съдебната система с коронавируса

"Все едно ние не сме имали система за случайно разпределение на делата в продължение на 5 години. По същество - все едно не сме имали п...

Освен това той обеща, че всички доказателства по досъдебното производство, което води СГП за пробива в системата на случайно разпределение на делата, да бъдат публично оповестени пред  българските граждани. "Факт е, че тази система е пробита. Това е срив върху доверието на съдебната власт. Един от основните принципи на правосъдието е доверието на хората".

"Казваме на хората, че има досъдебно производство, което ще установи дали има случаи на манипулиране на системата. На какво се дължи това, че системата беше въведена без обществена поръчка, пожарно и на тъмно през 2015-а година - като панацея за случайното разпределение на делата? Защо е бил натискът тогава? Защо функционира пет години, без да се проверява нейната сигурност? Защо тази фирма поддържа тази система без пари", допълни още главният прокурор.

Също така той се обяви категорично за въвеждането на нова система за случайно разпределение на делата след шест-седем месеца, но последната дума за това ще има Висшият съдебен съвет. "Решението ще бъде взето от ВСС. Моето лично мнение е, че тябва да се вземе бързо решение в следващите 6 месеца. Ще има чисто нова система, която би трябвало да реши тези проблеми, само че има 6-7 месеца дотогава и ние трябва да гарантираме, че ще има прозрачност на делата.

 

Гешев подкрепя по-рестриктивните мерки на БЛС

Подкрепям напълно мнението на лекарското съсловие. Голяма част от цялата страна са за едни много по-радикални мерки. Това заяви в интер...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 17 април 2024 г. (сряда)

Най-важните новини за деня: 16 април 2024 г.

Протест пред Съдебната палата иска оставката на Сарафов (ВИДЕО)

Обвинените за контрабанда Димитрови са имали влияние на високо ниво в държавата, твърди ДАНС

Времето утре - 17 април 2024 г.

Четвърти в НАТО сме по дами в армията

"Да, България" избира между девет имена кандидатите си за Европейския парламент

239 тона въглеродни емисии е спестила Kaufland България през 2023 г. от използването на палети за многократна употреба

"Правосъдие за всеки" организира протест срещу спряната съдебна реформа

Център за интеграция на ромите организира конкурс по проект финансиран от ЕС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com