Главният архитект: Подготвя се жалба за разваляне на заменка за небостъргач в "Стрелбище"

12012
Главният архитект: Подготвя се жалба за разваляне на заменка за небостъргач в "Стрелбище"
Снимка: БГНЕС

Столична община подготвя жалба за обявяване на нищожност на заменката, с която НИКМИ е получила имота на ъгъла на бул. "България" и бул. "Петко Тодоров", където иска да строи 43-етажен небостъргач. Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков пред Actualno.com, посочвайки, че задачата е възложена на външна юридическа фирма. Ще има искане за отмяна на заменката, увери той.

Здравков коментира и защо Столична община вече два пъти губи в съда в опитите си да защити заповед с предварително изпълнение за премахване на ажурната ограда, с която НИКМИ загради изцяло имота.

Съдът пак забрани да се маха оградата около имот за небостъргач в "Стрелбище"

Казусът с градинката в столичния квартал "Стрелбище", където строителната фирма НИКМИ иска да строи 43-етажен небостъргач, става по-зап...

Самото решение е изключително спорно, затова нашите юристи се борят със зъби и нокти, каза главният архитект на София относно решението на Административният съд-София, с коeто за втори път се забранява ажурната ограда, сложена от НИКМИ, да се премахва.

Припомняме, че казусът с оградата стартира през август тази година. Тогава НИКМИ загради изцяло градинката, в която обаче всъщност има няколко имота по регулация. Освен това строителната фирма разруши намиращата се до градинката улица, която е продължение на ул. "Майор Първан Тошев" – защото, според НИКМИ, е незаконна, макар да се ползва като общинска инфраструктура от над 10 години. В средата на август дирекция "Общински строителен контрол", ръководена от арх. Влади Калинов, издаде заповед с предварително изпълнение за махане на оградата и възстановяване на разрушената улица, но с 14-дневен срок, което беше счетено за абсурдно от юристи, коментирали казуса пред Actualno.com. В последния ден на октомври обаче за втори път съдът постанови, че оградата не трябва да се премахва.

Главният архитект заяви днес (23 ноември), че е много странно как може в едната част на решението за оградата Столична община да е права, а в друга - не. Той има предвид това, че съдът счита оградата, гледаща към блок 8 (бел. ред. - там, където има пешеходен проход между улиците "Майор Първан Тошев" и "Дедеагач"), за неправилно поставена. В същото време в решението на Административният съд е записано, че оградата към  бул. "България" и бул. "Петко Тодоров" е законосъобразна.

"Странно е как може в едната си част, тази с двата имота, да сме прави, а тази, която касае публичната собственост да не сме. Затова обжалваме на следваща инстанция, надявам се да се потвърди правотата ни", каза Здравков.

Фандъкова на практика поиска Борисов да носи отговорност за хаос в "Стрелбище" (ВИДЕО)

Не мога да се страхувам от протести. Протестите са част от демократичния обществен живот. Така кметът на София Йорданка Фандъкова комен...

"Работата по казуса "НИМКИ" не е спряла, очакваме развитие", заключи още архитект Здравков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София