Градината и колата са любимите хобита на българите

16771
Градината и колата са любимите хобита на българите

Според първото издание на класацията „Хоби топ 5 на изплащане”, изготвена от БНП Париба Лични Финанси, България, любимите хобита на българите са домът и автомобила. Новият рейтинг класира 3-те най-търсени модела сред 5-те най-популярни групи „хоби” стоки: „Инструменти и оборудване”, „Автоаксесоари и оборудване”, „Фото и видео камери”, „Аудио оборудване” и „Спортно оборудване”.

Целта на класацията е да информира кои са най-предпочитаните стоки за свободното време, купувани на изплащане според информацията на компанията. Първото издание е изготвено на базата на близо 30 000 молби за финансиране на „хоби” стоки, получени в периода май 2012 г.-май 2013 г.

Във връзка с първото издание на класацията „Хоби топ 5 на изплащане” Луик Льо Пишу, изпълнителен директор на БНП Париба Лични Финанси, България заяви: „Ние стартирахме рейтинга „Хоби топ 5 на изплащане”, тъй като сме убедени, че пазарът на стоки за хобито и за свободното време ще расте в бъдеще. С повишаването на жизнения стандарт на българите, което се очаква да се случи, хората ще купуват все повече такива продукти, продажбите на търговците ще се повишават, а нашият бизнес ще расте, тъй като хората ще кандидатстват за финансиране на своите „хоби” покупки. Вече се забелязва засилване на интереса към такива продукти и доказателство за това е фактът, че най-търсените стоки са моторните триони, мотофрезите и храсторезите. До скоро те бяха приемани като професионални инструменти, а сега са част от оборудването на много домакинства”.

Любов към градината

Данните сочат, че най-търсените стоки за свободното време са от групата „Инструменти и оборудване”. Трите най-предпочитани продукта от нея са градинските инструменти моторни триони, мотофрези и храсторези. Това е доказателство, че българите вярват в мотото „Моят дом е моята крепост” и много държат на дома си.

Друга тенденция е, че въпреки кризата стандартът на грижа за дома се повишава и хората модернизират домашния си инструментариум. До сега подобни инструменти бяха възприемани като професионални. В това отношение българите се доближават до по-развитите държави, където добрата грижа за дома е нещо задължително и показател за стандарта на живот и социалния статус на собственика.

Параметрите на най-популярния модел моторен трион са: цена 470-510 лв.; мощност 2.3 к.с.; обем на двигателя 45.4 см3; дължина на шината 40 см и тегло 4.9 кг. Това е уред, който се позиционира във високия сегмент на средния клас и напълно отговаря на изискванията за домашна употреба.

Същото се отнася и за мотофрезите и храсторезите. Силното търсене на такива инструменти доказва, че българите все повече се грижат и за своите градини. Подготовката на почвата за засаждане е много важна за бъдещата реколта, а употребата на храсторези улеснява поддържането на добър вид на тревата и храстите пред дома.

Мощни коли с разумна консумация на гориво

Второто място в класацията е за групата „Автоаксесоари и оборудване”. Известно е, че за българина колата, заедно с дома, е елемент на стила и показател за социален статус. Много хора предпочитат мощни коли, но по възможност с ниска консумация на гориво. Ето защо, най-търсената стока от тази група са газовите инжекционни системи. Параметрите на най-популярния модел са: цена 920-970 лв.; мощност до 200 к.с.; двоен МАР сензор; автоматичен превключвател на газта и външно устройство за зареждане при капачката на резервоара.

Според експертите на БНП Париба Лични Финанси, България основната причина за интереса към газови инжекционни системи е високата цена на горивата. Към момента газта е над два пъти по-евтина в сравнение с бензина и дизела. От друга страна, съвременните газови инжекциони осигуряват почти същите динамика и разход като при „стандартните” двигатели. Друг важен фактор е, че поддръжката на бензиновите двигатели, които позволяват монтаж на алтернативни горивни системи, е много по-евтина в сравнение с дизелите.

Сребърният и бронзовият медалист в групата „Автоаксесоари и оборудване” са автомобилните аудио и навигационни системи. Търсенето на авто CD системи показва, че българските шофьори търсят качествен звук за колите си, но и че в същото време карат сравнително стари автомобили, тъй като новите са с фабрични аудио системи. Най-търсеният модел е в средния ценови клас от 90-130 лв.

Има две основни причини за търсенето на авто навигации. Първата е фактът, че хората пътуват все повече в чужбина и им е необходим „пътен асистент”. Втората е, че таксиметровите шофьори модернизират автомобилите си със съвременни устройства. Най-популярният модел е с 12.7 см цветен дисплей и звукова навигация на български език. Цената му е 180-230 лв.

Снимай и споделяй

Третата позиция в класацията „Хоби топ 5 на изплащане” е за групата „Фото и видео камери”. Експертите на БНП Париба Лични Финанси, България обясняват тази тенденция също с факта, че българите пътуват все повече, но най-вече с навлизането в живота на социалните мрежи и интернет. Възможността за лесно споделяне и редакция на снимки и видео стимулира хората да си купуват фото и видео камери.

Първите две позиции са за висок и нисък клас фотоапарати. Това показва, че хората избират такава техника според собствения си бюджет. Най-търсеният модел от тази група е висок клас безогледален /DSLR/ фотоапарат. Това е сравнително по-скъп, но за сметка на това качествен продукт. Характеристиките на победителя са: цена 780-830 лв., резолюция 14 Mpx, 7.6 см дисплей, авто фокус и т.н.

Второто място е за нисък клас цифров фотоапарат. Той е в ценовия клас 130-170 лв. с 6 Mpx резолюция и 6.7 см дисплей. Обикновено хората заедно с фотоапарата си купуват и карта памет с цел да увеличат капацитета на устройството.

Видеокамерите са на трета позиция, а най-популярният модел е в средния клас. Неговата цена е 430-480 лв., а записът е Full HD с видео резолюция 1 920х1 080. Устройството може да бъде директно свързано към телевизор или компютър, което позволява лесно гледане или прехвърляне на записите. Софтуерът на камерата позволява и лесно редактиране, което е много удобно за споделяне в социалните мрежи.

Развитие на домашното забавление

Групата „Аудио оборудване” е на четвърто място в първото издание на класацията „Хоби топ 5 на изплащане”. Трите най-търсени продукта са мини аудио системи, мултиканални високоговорители и тунери. Тази тенденция се обяснява с технологичното развитие на системите за домашно забавление.

HD, Smart и 3D телевизорите стават все по-популярни. Те дават високо качество на картината, но в същото време стремейки се към пълно зрителско изживяване, много хора купуват допълнителни аудио компоненти. Данните от класацията показват, че най-търсените модели са в средния клас, но са с най-добро съотношение качество-цена и отговарят на нуждите на клиентите.

Победителят в тази група е мини аудио система на цена 400-450 лв. с обща мощност на звука 400W, която се постига с 2 двуканални колони и функция за усилване на басите. Системата възпроизвежда CD и MP3 аудио формати и е с вграден FM/AM радио приемник.

Най-търсените колони, които са на второ място, с в ценовия клас 130-180 лв. Това е 5.1 канална система с вграден усилвател и 5 сателита. Честотата на говорителите е 40-20 000 Hz, а RMS мощността е 70W, което според експертите осигурява висококачествен звук за домашно забавление.

Третата позиция е за 7.1 канален усилвател, които осигурява кинематографичен съраунд звук и поддържа HD аудио формати като Dolby TrueHD и DTS-HD Master Audio. Той има 4 HDMI изхода, което позволява свързването на различни устройства. Най-търсеният модел е в средния клас на цена 400-450 лв.

Грижа за здравето

Първото издание на класацията показва и повишена грижа за здравето и стандарта на живот на българите. Така се обяснява петата позиция на групата „Спортно оборудване”. Победителят в нея са велосипедите. Най-търсеният модел е среден клас колело на цена 240-280 лв. То е с 26-инчова стоманена рама, твърда предна вилка и 18 скорости. Тези характеристики го правят перфектен избор за спорт през уикенда или за придвижване до работното място.

Интересна тенденция е, че на второ и трето място са велоергометрите и кростренажорите. Това показва, че българите искат да тренират не само във фитнес залите, но и вкъщи. Най-търсените модели са среден клас уреди за домашна употреба, а не професионални.

Велоергометрите, които са на 2-ра позиция, са на средна цена 200-250 лв. Те са с LCD дисплей и имат индикатори за скорост, време, разстояние, пулс, изгорени калории и др. Кростренажорите са в ценовия клас 350-400 лв. Те са с програмируема LCD конзола и хората могат да избират между 8 програми с различно натоварване, според физическото си състояние. Максималното тегло на трениращия и при двата уреда е 120 кг.

За класацията „Хоби топ 5 на изплащане” от БНП Париба Лични Финанси, България

Класацията „Хоби топ 5 на изплащане” класира 3-те най-търсени модела сред 5-те най-търсени типа „хоби” продукти, според постъпилите молби за потребителски кредит за покупка на стоки на изплащане от БНП Париба Лични Финанси, България. Тя може да се счита за показателна за пазара у нас, тъй като компанията е лидер в сектора на потребителско кредитиране с пазарен дял от над 1/3 и предлага най-голямото портфолио от специализирани потребителски кредити. Клиентите на компанията са близо 1.1 милион души като почти 500 000 от тях са ползвали финансовите ѝ продукти повече от веднъж. БНП Париба Лични Финанси, България разполага и с най-голямата дистрибуционна мрежа в страната, чрез която предлага услугите си в над 3 000 обекта, включително собствена клонова мрежа и административни офиси.

Първото издание е базирано на молбите за финансиране на близо 30 000 стоки в периода май 2012 г.–май 2013 г. Молбите бяха групирани по продукти, преброени и анализирани и така бяха определени 5-те най-търсени „хоби” групи продукти у нас. По същия метод бяха изведени и най-търсените модели във всяка група. Като „търсена” се определя стока, за която е получена молба за кредит.

Целта на „Хоби топ 5 на изплащане” от БНП Париба Лични Финанси, България е да информира клиентите и търговците кои са най-популярните модели продукти и каква е тяхната средна продажна стойност. С цел да бъде спазена бизнес етиката, в класацията не се споменават марки.

БНП Париба Лични Финанси, България съветва своите клиенти да кандидатстват за потребителски кредит само ако няма да срещат трудности при погасяването на месечните си вноски. Това е част от политиката за отговорно кредитиране на компанията, която се прилага успешно още от 1953 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика