Гражданите искат адекватно отношение към хората в неравностойно положение

4961
Гражданите искат адекватно отношение към хората в неравностойно положение

Кръгла маса на тема "Държавата и хората в неравностойно положение – работещи политики, реална грижа, истински резултати или декларации, обещания и намерения", се състоя днес, инициирана от ГД "ДНЕС", съобщиха от движението, цитирани от БГНЕС.

Участниците в дискусията засегнаха изключително важни за хората в неравностойно положение теми, като липсата на национален регистър за хора с увреждания, постоянното отлагане на въвеждането на електронна здравна карта в България, липсата на адекватни и ефективни механизми за образование на хората с увреждания, липсата на равнопоставеност при разпределението на средства между здрави и увредени деца, както и пътища за преодоляване на изградените стереотипи към хората с увреждания.

В дискусията взеха участие представители на Министерство на здравеопазването, Министерството на труда и социалната политика, Национална асоциация на трансплантираните (НАТ), "Фондация "Едни от нас", Сдружение "Азбукари", Сдружение на родители и деца с детска церебрална парализа "Света София – Вяра, Надежда и Любов", Българска асоциация за невромускулни заболявания, фондация Център за независим живот, Българска асоциация за лица с интелектуални и физически затруднения (БАЛИЗ).

Акцент в дискусията беше Наредбата, отнасяща се до лекарствата извън позитивния лекарствен списък. Неправителствените организации имаха сериозна критика към нея и се обединиха около мнението, че тя е неработеща. Като резултат хората с редки заболявания са в положение, при което трябва сами да се снабдяват с необходимите им лекарства и обикновено да ги закупуват от чужбина, а трансплантираните да заплащат непосилни суми за предписаните им медикаменти.

Октомври месец тази година Министерски съвет е приел двугодишен план, в рамките на който българското законодателство би следвало да бъде приведено в съответствие с изискванията на Конвенцията на ООН за хората с увреждания.

При промяна на наредби, касаещи гражданите, нуждаещи се от лечение и грижа от страна на държавата, неправителствените организации настояха да се взима под внимание и тяхното мнение, тъй като все още остава неясен например момента за финансиране на услугите в болниците и съотношението между цената на получената услуга и платените от хората здравни осигуровки, т.е. необходима е повече прозрачност. В тази връзка проблем е и забавеното въвеждане на електронната здравна карта.

Разходите на държавата за хората с увреждания не се разходват по целесъобразност, е другият извод от проведената кръгла маса. Държавата е изхарчила 115 млн. лв. за 2011 г., но няма достатъчно ясен отчет за какво се похарчени тези средства. Участниците в кръглата маса се обединиха около тезата, че е необходим контрол върху предоставянето на социални услуги за хората в неравностойно положение. В тази връзка Движение "ДНЕС" се ангажира чрез мониторингите на дейността на общините, които осъществява целогодишно, да работи за по-ясни и обективни критерии при формирането на социалната оценка за назначаването на личен асистент и за механизъм, който да отчита адекватно потребностите на хората с увреждания.

Редактор: Д. Симова

Недоволни от "сините и зелените" зони тръгват на "Поход на справедливостта"

Недоволни от "сините и зелените" зони тръгват на "Поход на справедливостта" Гражданско движение "ДНЕС" и фейсбук група "Не на данък па...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com