X
 
 

Хлябът в България - най-евтин и най-качествен

Световната тенденция на ръст на цената на пшеницата ще засегна и страната ни
Българите ядем най-евтиния хляб с реколтата от тази година, която е най-добрата като качество от 20 години.

Това каза Мирослав Найденов, министър на земеделието и храните, в интервю за предаването на БТВ „Нека говорят”.

Масови фалити на хлебопроизводители

Хлебопроизводители от Бургас се опасяват от затваряне на фурни в града през зимата. Причината за това според браншовиците са поскъпване...

Той заяви, че няма как да избягаме от световната тенденция на ръст на цената на пшеницата, която тази година е рекордно качествена, но и рекордно скъпа заради дефицита в световен мащаб.

Пшеницата поскъпва заради дефицита в световен мащаб, най-вече донякъде Украйна, Русия, по-слабата реколта в САЩ. В България реколтата и като количество, и като качество е прекрасна, отбеляза Найденов.

Разбира се, тя се води от световните тенденции, затова има ръст в цената на пшеницата, съответно брашното, оттам и хлябът. Но въпреки всичко, казвам го най-категорично от всички 27 държави членки, плюс тези около България, които не са държави членки на Европейския съюз, нашият хляб е най-евтин. Аз се надявам, разбира се, да е и най-качествен, продължи той.

Министър Найденов допълни, че статистиката показва, че Северозападна България е най-бедния край и затова идеята на правителството е и европейските фондове, и допълнителните програми, които могат да бъдат усвоявани в този край, да бъдат приоритет.

Днешната пшеница - перфектна отрова?

Съвременната пшеница е „перфектна хронична отрова”, предупреждават диетолози. Житото, което ядем днес, няма нищо общо с то...

„Ще направя уточнението, че от влизането ни в Европейския съюз това е най-бедният край, тоест той не е станал сега най-беден. За съжаление кризата е изключително тежка. Няма как на най-бедните да не се отрази най-лошо. Трагедията всъщност е, че бедните стават все по-бедни и затова ние трябва да се опитаме точно в този момент да помогнем на този край. И аз, и министър Тотю Младенов, който също е врачанин, се опитваме да помагаме, разбира се, без да излизаме от правилата на тези европейски помощи. Но за това ще трябват години”, каза още Мирослав Найденов.

 

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Отиде си проф. Юлиан Вучков

На 83 годишна възраст във военна болница почина професор Юлиан Вучков. Това съобщи на профила си във Facebook журналистът Мартин Карбовски. "Бог...

Последно в Актуално