И протестантските общности в Добрич излязоха на улицата

7533
И протестантските общности в Добрич излязоха на улицата
Снимка: Йорданка Калчева

С химна на България започна протестът на представители на над 10 евангелско-протестантски църкви в Добрич.

„Извършва се национализация на вярата, държавата ще се превърне в работодател на църквите, налага се държавен контрол върху проповядването, а неспециалисти ще контролират процеса на религиозния живот“. С такива думи се обърна към участниците в протеста пастор Милен Стефанов от Евангелската методистка епископална църква в Добрич.

Гориво за стотинки заредиха в колите си протестиращи в Добрич

Гориво, измерено в няколко десетки грама, зареждаха в резервоарите на автомобилите си стотици протестиращи срещу високите цени на бензи...

По думите му с предложените законодателни промени част от вероизповеданията да бъдат финансирани е намеса на държавата в живота на църквата. По този начин държавата става работодател на църквата, след като тя ще финансира заплатите на свещенослужителите.

Пасторът е категоричен, че проектозаконът е напълно излишен и непригоден. Позицията му е, че текстовете в него са писани без да се познава животът на вероизповеданията. Маргинализират се определени групи и с лека ръка се погазва 30-годишният демократичен опит да живеем с различните.

„С този протест не се цели собственото ни оцеляване като различни деноминации в България, а е протест изобщо за конституционните права за свободата на съвестта, свобода на словото, свобода на вероизповедания, свобода да можеш да споделяш убежденията си без да бъдеш преследван“, са думите на пастор Стефанов.

Протестиращите недоволстват, че е използвана статистика от преброяването през 2011 г., без тогава да е упоменато, че тези данни ще бъдат използвани за законодателна дейност.

Нова гора край Балчик ще расте с дарение от младоженци

След сватбения ден на Галя Шишкова и Джулиан Парментер край Балчик ще бъдат залесени 2 дка нова гора, съобщиха от държавното ловно стоп...

Информацията на пастор Стефанов е, бе Българската православна църква също не е съгласна с въведените промени и настоява да бъде запазено конституционното право вероизповеданията да са отделени от държавата.

Подготвена е петиция, която утре ще бъде връчена на областния управител и ще бъде изпратена до парламента, където на 16 ноември предстои да се гледа на второ четене спорният проектозакон.

Действащият закон, макар да е доста либерален при издаване на регистрация, може да има някакви промени относно регистрацията на нови вероизповедания, но той не е лош, защото дава право на съществуване на всички в една демократична общност при спазване на конституцията и на законите на страната, категоричен е пастор Стефанов.

И изказа притесненията си: „Ако днес бутнат закона за вероизповеданията и ни изтикат в ъгъла, утре може да е с всеки от нас, ако решат, че пречим на националната сигурност. В един момент дирекцията по вероизповедания ще се превърне в бухалка срещу всеки, който реши са сподели мнението си“.

В Добрич ще плащат с жълти стотинки на бензиностанциите

Масово в автомобилите ще се слагат малки количества гориво и ще се плаща на бензиностанциите с жълти стотинки. За тази нова форма на пр...

Според него новите текстове са в разрез с европейски директиви за свободно придвижване. „Как нашият епископ от Швейцария ще дойде, за си посети епархията, ако държавата реши, че той е ненадежден за националната сигурност?“, пита пасторът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИЧ:

Общинският съвет на Добрич одобри: Кметът ще взима почти двойна заплата

Трима тежко пострадали при катастрофа край Добрич

Двама загинали при тежка катастрофа в Добрич

Справедливост за убития мъж от психично болен: Жители на Добрич излизат на протест

Удължават срока на грипната епидемия в област Добрич

Обявиха грипна епидемия в област Добрич

Години се мъчим да си оправим морската граница с Румъния при Шабла

В Добрич работят за надграждане на зоопарка (СНИМКИ)

Безплатни изследвания за Ковид в РЗИ-Добрич от 22 януари

Рибарски кораб аварира край Балчик

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com