Идва ли краят на идеята за паспортизация на всички сгради?

9030
Идва ли краят на идеята за паспортизация на всички сгради?
Снимка: Община

"Цъкащата бомба "данък паспортизация" на сгради най-после е на път да отпадне!” . Това съобщава във Фейсбук Петър Славов от Гражданската платформа "ГрупаЗаНатиск". Става въпрос за многократно ремонтиран нормативен акт, който от 2006 г. се опитва да натрапи на собствениците на апартаменти и къщи срокове, в които да снабдят имотите си с технически досиета.

С колегите Мартин Димитров и Методи Андреев получихме уверенията на министър Комитова, че до края на седмицата МРРБ има готовност да финализира промените в Наредба No.5 и изискването, до края на 2021г. всички сгради, апартаменти, офиси и пр., (включително построените преди подобно изискване да е въведено в законодателството ни през 2006г.), да бъдат снабдени с технически паспорти, да отпадне.

До края на 2024 г. ще бъде удължен срокът за изготвяне на технически паспорти

До 31.12.2024 г. се удължава срокът за изготвяне на технически паспорти на съществуващите строежи. Това предвижда проект за изменение н...

Вместо това, съгласно проведеното обществено обсъждане на промените, паспортизация за заварените обекти ще се извършва само за обществени сгради и за такива, при които са налице конструктивни изменения или заявени инвестиционни намерения за такива.

На път сме да финализираме една #гражданскаИнициатива, която стартирахме преди близо 6 месеца и с чието приключване, по предварителни оценки, ще бъдат спестени между 300 и 500лв. на всяко домакинство или малък/семеен бизнес.

Или общо - ок. 3млрд. лв. на българските граждани и бизнес!

Припомняме ви, че задължението за паспортизация бе въведено за всякакви постройки - и частни, и обществени, а няколко поредни правителства (основно на ГЕРБ), уверяваха, че това е по европейски изисквания. От 2007 г. новите строежи задължително се предават с "паспорт", който описва основните им характеристики - конструкция, енергийна ефективност и т.н. А тъй като съставянето на технически паспорт на здание е сложна, скъпа и вреемка задача, сроковете за по-старите сгради многократно бяха измествани и отлагани, като последната дата бе краят на 2022 г. (за да се изготви паспорт, трябва да се набавят всички документи на строежа, което често е невъзможна мисия, правят се обследвания, които струват скъпо, ако има дефекти, на собствениците се дават предписания и т.н).

Омбудсманът: Отлагането на процедурата за издаване на технически паспорти да се използва за цялостното й преосмисляне

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати становище до регионалния министър Петя Аврамова, в което настоя да се извърши цялостен ана...

През месец март тази година бившият зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков съобщи, че от ГЕРБ ще отложат паспортизацията на сградите с поне 2 години.

“Пандемия не е точното време, в което да добавяме още една грижа към всекидневието на българите. Затова в ГЕРБ предлагаме отново да бъде удължен с поне 2 години срокът, в който собствениците на жилища следва да се погрижат за изготвяне на технически паспорти на сградите, в които са имотите им”, заяви Нанков.

При сегашното служебно правителство регионалният министър Виолета Комитова заяви, че "графиците за паспортизация са безумие" и, че изготвянето на техническо досие за по-старите сгради трябва да е задължително само когато се направи реконструкция или по-сериозен ремонт (такъв случай са блоковете, минали през програмата за "безплатно" саниране, те вече са снабдени със заветния документ).

Сегашният вариант на Наредбата, публикуван за обществено обсъждане, предвижда много по-далечен краен срок (31 декември 2032 г.), при това само за сградите, които са публична собственост, за частните крайна дата няма, а съставянето на досие ще е задължително само при ремонти и реконструкции, засягащи цялата постройка или конструкцията й. Конкретното предложение гласи: Технически паспорт за съществуващ строеж се съставя след извършено обследване по реда на чл. 176в от ЗУТ при извършване на строителни и монтажни работи, които обхващат целия строеж и за които се изисква издаване на разрешение за строеж, както и при извършване на строителни и монтажни работи, които обхващат част от строежа, но засягат конструкцията му.

В мотивите към проектонаредбата се посочва, че едва 10 803 сгради са снабдени с технически паспорт (от тях 2200 са минали през саниране). Това е 0,39% от всички стари и нови сгради в България, които по данни на Агенцията по геодезия, картография и кадастър към април 2021 г. са близо 2.7 милиона. "Дългосрочната национална стратегия за подпомагане обновяването на националния сграден фонд предвижда до 2050 го. да бъдат обновени 60% от жилищния фонд и към 17% от нежилищния. Според нея мерките за енергийна ефективност трябва да бъдат съчетани с техническите мерки за устойчивост на конструкцията, безопасност в случай на пожар, хигиена, здраве и околна среда, достъпност и безопасност при експлоатация, устойчиво използване на природните ресурси. В този процес техническата паспортизация на сградния фонд ще има съществена роля за устойчивото развитие на сградния сектор", пише в мотивите към проектопромените в наредбата.

Ето докога трябва жилищата и сградите в България да имат технически паспорт - иначе идва ЧСИ

Крайният срок за изготвяне на технически паспорти на сградите е 31 декември 2022 година. Това каза заместник-министърът на регионалното...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Експерт за отложената либерализация на тока: Не смятам, че ще плащаме повече

Решено: Служебният министър трябва да предоговори договора с "Боташ" (ВИДЕО)

Кои са най-устойчивите градове в Европа и в света?

Кабинетът отпусна парите за компенсиране на сметките за ток на училища, детски градини и църкви

Шринкфлацията застигна супермаркетите в тази европейска страна

Идва американското ядрено гориво за АЕЦ "Козлодуй"

Европа има нужда от два нови атомни реактора на година

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com