Испанската компания Ибердрола Инмобилиария представи позицията си за Корал

13634
Испанската компания Ибердрола Инмобилиария представи позицията си за Корал
Снимка: iStock/Guliver

Испанската компания Ибердрола Инмобилиария (Ибердрола недвижими имоти) изпрати писмо до медиите в което представя позицията си относно казуса с плаж корал. Фирмата е собственик на определени парцели земя в местността на плаж Корал, съвместно с други частни собственици.

Ибердрола Инмобилиария е испански инвеститор на недвижими имоти, в чието портфолио проектите на засторена земя надвишават 3.5 милиона кв.м., над 324 000 кв.м. имуществени активи и над 7 800 продадени жилищни площи. Ибердрола Инмобилиария е част от Ибердрола Груп.

Граждани организират протест на Корал тази събота

Граждани организират национален протест в защита на плаж Корал тази събота (19 август), който ще се започне от 17 ч. на плажната ивица....

От компанията припомнят, че са избрани за топ електроенергийна компания в световен мащаб от престижната класация за устойчиво развитие Dow Jones Sustainability Index (DJSI) – основният международен мерител на това как компаниите допринасят за устойчивото развитие.

През 2007 г. Ибердрола пристига в България с цел изграждане на жилищна база на брега на Черно море, който може да се превърне в пример в Европа за ефективност и устойчивост, като отговор на най-новите пазарни тенденции и екологични изисквания на Европейския Съюз и устойчивия туризъм.

"След като първоначално получихме всички разрешения за строеж, различни неправителствени организации успяха да надигнат обществено мнение срещу проекта, заявявайки, че чуждестранни инвеститори са дошли, за да унищожат плаж Корал. Решихме да уважим мнението на тези хора и никога не отговорихме на техните атаки. Това е политиката на нашата компания", се казва в писмото до медиите от Ибердрола Инмобилиария

Въпреки това, българското правителство реагира и издаде няколко заповеди, които спряха всякакво строителство в района. Отново не казахме нищо, освен да заведем случая пред българския съд. Скоро направихме обезпокотиелно откритие: някои от тези неправителствени организации участваха и се интересуваха от експлоатацията на морския бряг на Корал, твърдят от фирмата.

"Според нашата информация, в продължение на няколко години, са взимани такси от хора, които къмпингуват или са спрели с каравани в района. Никога не сме оправомощили никого да използва земята за тази или друга цел. В резултат на това, след всяко лято, тонове боклук трябваше да се събират и част от природата в района бе унищожена, поради неконтролируемия вход на всички видове превозни средства, незаконен къмпинг, палене на огньове и др. Някои от тези изображения се появиха в медиите.

Плажът "Корал" отново се опасва с ограда

Достъпът на автомобили до плажната ивица на Корал е вече невъзможен. Това е така, тъй като фирмата собственик на прилежащите терени е з...

Обяснението на фирмата защо сега има оградата е следното:

"Съвсем наскоро, с правото си, общината в Царево ни предупреди, че ситуацията с къпнингуващите не трябва да се повтаря това лято. Миналата година ни бяха наложени и известни глоби, които покрихме. Със слагането на оградата, възнамеряваме да спрем амортизацията на земята, причинено от споменатите по-горе дейности."

 От Ибердрола Инмобилиария уверяват, че общественият достъп до плажа ще остане отворен:

"Нашата ограда няма да ограничи достъпа на хората до плажа и те ще могат да се насладят на красивия плаж. Няма нищо повече от това ни намерение. Наясно сме и съжаляваме, че това действие може да повлияе на някои от редовните посетители на района през лятото и да навреди на икономическите интереси на заинтересованите групи, но като собственици имаме правото да взимаме решения, които считаме за най-подходящи за опазването на нашата собственост и нейните природни ресурси."

Снимка: архив

Процедурите за концесия на "Корал" и "Делфин" стартираха

Правителството открива процедури за предоставяне на концесия за услуга за два морски плажа в община Царево – „Къмпинг &bdqu...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Все по-близо до отлагане на пълната либерализация на пазара на ток

С гриф "секретно" и "поверително" са договори с еврофинансиране за 60 млн. лв.

Комисията по туризъм одобри промени за по-лесно наемане на чужди сезонни работници

Бивш социален министър се усъмни дали пенсионерите с минимална пенсия не получават и други доходи

Тристранката обсъжда обезщетенията при безработица

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com