Жълт код в цялата страна за вятър и гръмотевични бури

3740
Жълт код в цялата страна за вятър и гръмотевични бури

Жълт код е обявен за всичките 28 области на страната заради силен вятър и гръмотевична активност за 19 март, съобщиха от НИМХ.

В 11 области на Северна и Североизточна България силният вятър ще бъде придружен и от гръмотевични бури. В областите Плевенска, Ловешка, Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Шуменска, Разградска, Силистренска, Добричка и Варненска, ще духа силен (15-20 м/сек.) юг-югозападен вятър, който след обяд рязко ще смени посоката си от запад-северозапад. Ще се развие купесто-дъждовна облачност, ще има гръмотевична дейност и условия за градушки.

Минималните температури ще бъдат между 2° и 7°, в София около 2°. След обяд, с преминаването на атмосферен фронт, вятърът за кратко ще се ориентира от запад-северозапад. Облачността над страната ще бъде променлива, по-често значителна. На места от запад на изток ще превали дъжд, в Северна България придружен от гръмотевици, там са възможни и градушки. Максималните температури ще бъдат предимно между 14° и 19°, в София около 14°.

Над планините ще има променлива облачност и на места ще превали дъжд, над 2000 метра – сняг. Ще бъде ветровито със силен, по билата и бурен вятър от запад-югозапад. След обяд за кратко в ниските планински части вятърът ще се ориентира от северозапад. По Черноморието ще бъде ветровито с умерен и силен вятър от югозапад. Облачността ще е променлива, с повече слънчеви часове около обяд. Привечер под влияние на приближаващ от запад атмосферен фронт ще превали дъжд, а вятърът временно ще се ориентира от запад-северозапад.

Времето е потенциално опасно, предупреждават от НИМХ. Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете.

 

Вземете си чадър, следобед ще вали

Още от сутринта от запад-югозапад ще започне увеличение на облачността, което до вечерта ще обхване почти цялата страна, съобщиха от НИ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com