Кметът на Девин Красимир Даскалов: Предлагаме революционна промяна за такса смет

6672
Кметът на Девин Красимир Даскалов: Предлагаме революционна промяна за такса смет
Снимка: Facebook

Г-н Даскалов, предлагате нова идея за отчисляване и събиране на такса смет. В какво се състои промяната?

По принцип тази проблематика е отдавна за по-голямата част от общините в България, особено за малките, тъй като събираемостта на такса битови отпадъци е не по-висока от 60 до 70%. И каквото да правим, макар да се опитваме да принуждаваме хората чрез частни съдебни изпълнители да я плащат, става много трудно. Освен това според нас таксата е несправедлива и неадекватна. Затова с екип специалисти от община Девин и експерти от браншови организации, предимно от КРИБ, направихме изчисления, на базата на които решихме да предложим на министъра на финансите и на министъра на околната среда и водите да бъде коренно променена методиката за изчисление на такса битови отпадъци. Ние предлагаме тя изцяло да отпадне за населението и бизнеса, като се замени с нещо като екоданък или екотакса -както искат така да я нарекат.

Тежък пътен инцидент между Девин и Кричим взе жертва

Тежък пътен инцидент между Девин и Кричим снощи взе жертва. На разклона за село Лясково около 18,15 часа лек автомобил „Алфа Роме...

На какво ще се базира?

На стокооборота. По наши данни и на браншовите организации за миналата година стокооборотът на страната е около 200 милиарда лева. А необходимостта за сметосъбиране, извозване и депониране на битовите отпадъци за всичките 265 общини в България е около 500 милиона лева. Това е на база дадените заявки, по които са заложени средствата за всяка община. И като разделим едната цифра на другата, се получава 0,25% от стокооборота. А 0,25% върху 200 милиарда дава точно 500 милиона лева. И представлява 1/400 част от стойността на покупката.

Иначе казано, ако си купиш стока за 100 лева, ще ти удържат 25 стотинки екотакса. И по този начин осигуряваме събираемост веднага, при това 100% от необходимите средства за събиране, извозване и депониране на битовите отпадъци. По този начин, по който в момента е уреден проблемът, няма как да се случи това никога. Ще дам и друг пример - ако някой човек си купи една вафла, която струва 1 лв. и сложи 0,25% отгоре, той си плаща веднага и такса смет. А тези пари - такса върху стокооборота, ще отидат в специална сметка в МФ и оттам се връщат като целеви трансфер към общините само и единствено за тази цел. Така всяка община ще бъде сигурна, че ще получи достатъчно средства, за да извърши качествено и ефективно сметосъбиране, а не както сега кметовете да пращаме писма за принудително събиране, чрез ЧСИ да търсим тези такси и пак да не можем да ги съберем.

Тоест, още при покупко-продажбата да се калкулира и тази такса?

Да, точно така. И това е едното предимство. Другото е, че осигуряваме справедливост. Сегашната такса е на база данъчна оценка върху имота. В един имот може да живеят и 5 човека, и 15 човека, а таксата е една и съща. А по начина, който ние предлагаме, хората с по-ниски доходи, като пенсионерите например - те по-малко купуват, по-малко потребяват и ще плащат по-малко. А хората с по-високи доходи, които купуват повече, акумулират повече битови отпадъци, те ще плащат повече. Третото предимство е, че ще е възможно тази такса да се събира и от туристите. Те са както наши - български, така и чужди. Миналата година около 10 милиона чуждестранни туристи са посетили България. Те не са платили такса смет, а са акумулирали сериозни количества отпадък.Има туристическа такса, която плащат косвено в хотелите и къщите за гости, където отсядат. За обектите плащат такса смет на общините, но както казах ние имаме проблем със събираемостта. Във варианта, който ние предлагаме, всеки турист, който дойде и остави 500 лева в България, върху тях той ще си плати екоданъка и тези пари ще влязат в бюджета.

Космически звук на над 101 гайди екна в сърцето на Родопите

Три гайдарски състава свириха заедно на първия фестивал "Чуйте Девин". Елица Тодорова извиси глас с химна на Родопите "Бела съм, бела, ...

В такъв случай трябва да се подготви доста сериозна законова промяна?

Задължително всичко това трябва да мине през законодателни промени. Ние направихме това предложение на последното събрание на Националното сдружение на общините в България, което се проведе в Албена. Внесли сме го писмено. Отправили сме такова писмено предложение до министър-председателя и министъра на финансите. Идеята е да направим среща с министъра на финансите Владислав Горанов, с председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова, да им представим тази идея, да се създаде комисия с експерти от МФ, МОСВ и общините, за да се изчистят детайлите.

А имате ли подкрепа на другите кметове, на бизнеса?

Категорично. Идеята намира подкрепа както от кметовете на общини, така и от няколко областни управители, с които съм разговарял лично. Предстои да го внесем като предложение в следващо заседание на Южен централен район, а те наистина намират предложението като много добро.

Вие на практика искате промяна на цялата философия за формиране на такса смет?

Над 101 гайдари ще свирят заедно на първия фестивал "Чуйте Девин"

Заедно с тях на сцената в Девин ще се качат артисти от различни жанрове на изкуството. Многобройна публика ще изпълни града, а хотелите...

Да, променя се цялата философия, то е революционно предложение. Но си мисля, че е много добро и ще е полезно за всички. С трите предимства: 100%-ова събираемост и то веднага; осигуряваме справедливост - който по-малко харчи, плаща по-малко; обхващаме една група, която не е обхваната досега - туристите. И четвърто - освобождаваме населението, освобождаваме бизнеса. Тези, които имат по два-три-пет хотела на различни места в страната и плащат от порядъка на 40-50 000 лева такса смет, тези пари ще им бъдат спестени и ще могат да развиват по-добре бизнеса си.

Това е за хотелите, но за производствените предприятия как ще се процедира?

Който плаща ДДС върху стокооборота, плаща и тази минимална такса. Ако ДДС-то е 20%, екотаксата е 0,25%. Една нищожна сума, която няма да обърка плановете на никой. Ако един човек е решил да си купи телевизор за 1000 лева, с включена екотакса ще плати 1025 лв. И тези 25 лева вървят веднага в отделна сметка на МФ. Оттам се връщат като целеви трансфер към общините. По принцип тази услуга е специфична. Ние не можем да я откажем на никой. Макар че в малките общини, където населението е застаряващо, хората дори разсрочено трудно се справят с тази тежест. Има хора обаче, които отдавна са напуснали малките населени места. Отишли са в по-голям град или в чужбина. Те подават молби да бъдат освободени от тази такса. Представят документ от ЕВН, че нямат консумирана ел.енергия, от ВиК - че нямат консумирана вода, и ние няма как да им откажем. Да, обаче ако едно домакинство се е изнесло и ние го освободим от такса, съседните две домакинства са си тук. Ние пращаме колата през този имот. Хората, които работят в сметосъбирането, са си тук и ние не можем да намалим разходите. Те са си едни и същи, само приходите са намалели.

Тоест, ако си представим една бъдеща фактура за покупко-продажба, тя би била с три графи: обща сума за стоката, 20% ДДС и 0,25% екотакса, така ли?

Точно така. И понеже много пъти са ме питали как справедливо ще се разпределят целевите трансфери обратно в общините, ние предлагаме така, както са били залагани през последните три години в бюджетите на общините. Както ние в община Девин залагаме 600-650 000 лева за тази услуга, връщаме се три години назад и изчисляваме средно аритметично каква е сумата. Толкова ще се връща като целеви трансфер от Министерство на финансите. Естествено, че и това подлежи на някаква корекция в бъдеще, защото Девин например има голям ръст на туризма, акумулира все повече отпадъци, но това са детайли, които следва да изчистим при коментиране на проблема с тази комисия, която би се съставила от представители на МФ, МОСВ и общините.

Изключително слаба е ягодовата реколта в с. Осиково

Изключително слаба е ягодовата реколта в село Осиково тази година, има ниви без никакви добиви. Това каза за Радио „Фокус“ ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СМОЛЯН:

Партиите в Смолян не се разбраха: Ръководителите на РИК са назначени служебно

Глобиха мъж за хиляди левове: Продавал фалшиви сертификати по време на пандемията

Абитуриенти с носии поканиха любимите си учители на бал в Смолян (СНИМКИ)

Абитуриенти изненадаха учителка с хиляди бележки по колата (СНИМКИ)

Окончателно: Мелемов е законно избраният кмет на Смолян

Мишена на руснаците: Оръжейният търговец Емилиян Гебрев ще строи ваканционно селище

Страх в смолянски села: Мечка тормози хората от години

Министър Цеков: Не съм доволен от АПИ, в Смолянско има 9 напълно зарязани проекта

100 муфлона, умрели от глад, 15 000 заразени фиданки и уволнен директор  

Съветници от опозицията в Смолян не бяха допуснати в ремонтиращия се планетариум

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Смолян