Конкурсът за директор на НИМ се провали

4755
Конкурсът за директор на НИМ се провали
Снимка: БГНЕС

Проф. Вера Бонева - единственият кандидат, останал в конкурса за директор на Националния исторически музей (НИМ), не е била одобрена да оглави институцията.

Това съобщи Министерството на културата ден след като дълго отлаганото изслушване на претендентите за поста се проведе.

Божидар Димитров: Надявам се да не се злослови за конкурса за директор на НИМ

Надявам се да не се злослови за конкурса за директор на НИМ и да се търси шуробаджанащина, че съпругът на Вера Бонева е заместник-право...

Бонева, професор от Университета по библиотекознание и информационни технологии (УНИБИТ), бе един от двамата кандидати заедно с досегашния директо на НИМ Божидар Димитров. В края на миналия месец обаче Димитров изненадващо обяви, че се пенсионира считано от 1 ноември.

Изслушването на концепциите на кандидатите се извършва от комисии, назначени от министъра на културата. От ведомството информират, че Бонева не е събрала необходимия брой точки от оценяващите, а именно 2/3 от 792.

Конкурсът бе обявен от служебното правителство още през пролетта, но събра едва двама желаещи да ръководят един от най-престижните исторически институти в страната. Впоследствие провеждането му се забави, като една от цитираните причини бе идеята на новия министър Боил Банов събеседванията с комисиите да бъдат публикувани онлайн.

Това с Бонева обаче не беше качено в YouTube, тъй като не всички присъстващи са дали съгласието си да бъдат записани, посочиха вчера от министерството.

Проф. Божидар Димитров: Ще пердаша македонизма с още по-големи усилия

Македонистите си спечелиха още по-голям враг от този, който съм бил досега. Това каза за Агенция „Фокус“ историкът и директ...

Това вероятно означава, че за НИМ ще бъде обявен нов конкурс. За момента директор на музея все още е Божидар Димитров, а след пенсионирането му постът вероятно ще бъде поет от назначен от министъра временен директор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com