КС решава във вторник за здравната карта

989
КС решава във вторник за здравната карта
Снимка: Getty Images / Guliver

Дали здравната карта на България остава, или отпада, ще реши във вторник Конституционният съд.

57 депутати от БСП и ДПС искат отмяна на текста от Закона за лечебните заведения, който въвежда нов ред и различен начин на определяне на болниците, с които здравно-осигурителната каса ще сключва договори.

Критериите и редът, по които те се избират, се определят с наредба на Министерския съвет. Въвежда се и листа на чакащите пациенти, защото не всяка болница ще сключва договор с касата.

Според депутатите този текст нарушава правото на българите на здравно осигуряване, гарантиращо им достъпна медицинска помощ. Те припомнят решение на Конституционния съд от 1998 г., че въпросното право не само е записано в конституцията сред основните права на българите, но е и неотменимо, пише 24 часа.

Текстът ограничава възможностите на българите да избират болницата, в която да се лекуват, след като здравната каса може да откаже сключване на договор.

БЛС: Има клинична пътека за сърбеж на палеца на левия крак

В българското здравеопазване има клинична пътека за сърбеж на палеца на левия крак. Този парадокс доказва, че клиничните пътеки у нас т...

“Разходите, които се правят от здравната каса, няма да бъдат ограничени, като бъде намален броят на лечебните заведения, а като се намали броят на хоспитализираните пациенти. За да се прецени дали здравната каса е платила, а реално няма хоспитализирани, държавата трябва да осъществява контрол върху всички здравни заведения независимо от титуляря на собствеността”, изтъкват 57-те депутати в искането си до съда.

Те изтъкват още, че във въпросното решение на КС от 1998 г. пише, че “здравеопазването в условията на децентрализирана пазарна икономика не е дейност на държавата, но това не я освобождава от задължението да упражнява контрол върху всички здравни заведения”.

Народните представители атакуват и друг текст - как да бъдат ситуирани и създавани нови болници и нови услуги в стари лечебни заведения.

Това е вторият закон от здравната реформа на министър Петър Москов, по който КС ще се произнесе. Топюристите отмениха разделянето на медицинските услуги на два пакета - основен и допълнителен, с мотива, че това може да бъде направено със закон от депутатите, а те от министъра с наредба.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com