Лозан Панов обеща проверка за разпределянето на делото на Чоков

979
Лозан Панов обеща проверка за разпределянето на делото на Чоков
Снимка: БГНЕС

Съмненията за случайното разпределение ще бъдат изяснени. Това каза председателят на ВКС Лозан Панов в отговор на въпрос дали е необходима проверка на случайното разпределение делото за мярката на Ценков Чоков, който излезе от ареста с мярка парична гаранция, предаде БГНЕС.

Вече стана ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров е поискал председателят на Върховния касационен съд (ВКС) да прецени дали не е необходима проверка за начина, по който е направено случайното разпределение относно мерките за неотклонение по делото за скандалния кмет на Галиче Ценко Чоков на съдия Даниела Росенова.

Лозан Панов ще обяснява защо съдът пуска обвиняеми под “домашен арест”

Във вторник председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов ще обяснява – защо съдилищата пускат обвиняеми под “домаш...

Предложението на обвинител номер едно бе единствено председателят на ВКС да прецени дали се нуждае от проверка разпределението на делото за мерките. „Бих повярвал в институционалната загриженост на главния прокурор, ако не бях научил за писмото, което той е подготвил от някои медии още преди то да е постъпило във ВКС”, коментира Панов.

Председателят на ВКС посочи, че делото определено представлява обществен интерес. „В този смисъл с оглед писмото, което е изпратено от главния прокурор, с оглед и на данните от проведеното общо събрание на магистратите в апелативния специализиран съд, аз започнах да извършвам разговори и да констатирам факти и обстоятелства, които са относими към този случай”, посочи той. Вече е говорил с председателя на съда и иска да чуе и магистратите съдии, за да може да изгради своето убеждение и мнение и когато е готов с обективна преценка за това необходима ли е такава проверка, ще каже.

В разговора с Даниела Росенова, тя обяснила че разпределението е направено от магистрат, който е замествал нея при разпределението на делото, защото тя е ползвала годишен отпуск.

„Много е важно когато има съмнения и то по дело, което очевидно е с обществен интерес, наистина да бъде направена обективна преценка на всички факти и обстоятелства”, каза Панов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com