Мая Манолова разкри разлики в цените и качеството на храните от свое проучване

2512
Мая Манолова разкри разлики в цените и качеството на храните от свое проучване
Снимка: БГНЕС

За един път и половина по-скъп детски сок в София (147%), отколкото в Берлин, информира омбудсманът Мая Манолова по време на широка обществена дискусия под наслов "Европа на два стандарта при храните - защитени ли са правата на българските потребители", посветена на разликите в качеството на храните в държавите от Западна и Източна Европа.

Данните са част от потребителско проучване на администрацията на омбудсмана за това как стоки от една и съща марка, под един и същи бранд се предлагат в три европейски столици – Берлин, Виена и София. Изследвани са съставките посочени в етикетите и сравнение в цените. Стоките са купени от магазините на една и съща търговска верига в три европейски столици, информира БГНЕС.

Порожанов: Няма вредни храни на пазара

Всички проверки на БАБХ показват, че няма вредни храни на пазара. Това заяви пред журналисти министърът на земеделието и храните Румен ...

„Ние направихме собствено проучване с помощта на български майки, които живеят в Берлин и във Виена, а и такива в София, като сравнихме някои детски продукти - бебешки пюрета, бебешки сокове”, каза Манолова.

По време на форума тя съобщи, че са открили няколко продукта, при които има разлика в съставките. Първият е детско пюре, което в София се предлага с по-висок процент рапично олио и с по-висока цена – в рамките на 26%. Детски шоколадово-млечен десерт пък при предлагането му на пазара в София съдържа с 1% по-малко шоколад и по-малко мляко – с 3%, но пък цената му е с 93% по-висока от тази в Берлин и с 16% по-висока от тази във Виена.

Установено е също така, че има и продукти, които са с еднакви съставки, но със значително по-високи цени в България. „Като например детски сок, който е с еднакви съставки в сравнение със същия в Берлин, но с 147% по-висока цена”, каза тя. Манолова подчерта и че са установили и продукти, които са по-евтини в България, но за сметка на различни съставки.

"Съществуването на двойни стандарти е не просто дискриминация, а обида по отношение и на българските граждани, и на гражданите на Централна и на Източна Европа затова е необходимо предприемането на неотложни и категорични действия", каза Мая Манолова.

ЕС няма закон, който да спре двойния стандарт при храните

Няма централизирано европейско законодателство, което да спре лошите практики в качеството на храните. Ние настояваме Европейската коми...

Българският омбудсман припомни, че институцията се занимава с темата от началото на годината и нито за миг не са имали колебание по два въпроса. „Първо, че има двоен стандарт на храните и второ, че трябва да бъде забранен чрез конкретни текстове в европейското и в българското законодателство”, добави тя.

Днес представители на институциите подписаха декларация. Документът ще бъде внесен в Европейския парламент по време на изслушване по темата в края на месец септември. Българският омбудсман ще отправи петиция до ЕП.

„Моето мнение на омбудсман, което беше подкрепено от представителите на другите институции е, че действащото европейско законодателство не забранява съществуването на двойни стандарти в храните. Има забрана, която се отнася до безопасността, има забрана, която се отнася до етикетирането, до рекламирането, но няма забрана един и същи продукт, под една и съща марка да има едно и също задължително съдържание във всички точки на общия европейски пазар. Така че ще настоявам за промяна в законодателството в тази посока. Ясно да се забрани предлагането на продукт под една и съща марка, но с различни съставки, да има ясен механизъм за контрол с единен европейски орган или чрез повече правомощия на мрежата национални органи, която да контролира това и ясни санкции за всички нарушители”, допълни още Манолова.

Събитието беше актуално във времето от гледна точка на предстоящия дебат в Европарламента, каза земеделският министър Румен Порожанов. „Това, което многократно сме коментирали, двоен стандарт на храните в контекста на предлагането им на западния, на източно и централноевропейския пазар, трябва да бъде уреден може би в регламент, който ясно да каже, че на общия европейския пазар съставките на един и същи продукт трябва да бъдат единни“, каза Порожанов.

Български евродепутати питат от ЕК кога ще има законодателство за стандарта на храните

Ще има ли единно европейско законодателство относно качеството и състава на хранителните продукти? Този въпрос писмено са задали на евр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

На първо четене: Отлага се пълната либерализация на пазара на ток

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 13.04-19.04.24

АПИ загуби дела за стотици милиони левове

Българите получават ползите от приемането на еврото още сега с tbi bank

eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти

Подем при строителството в България и ЕС

Край няма: Нов завой в една от поръчките за високоскоростни влакове с пари от Плана за възстановяване

Огромна част от българите живеят в панелки от соца

Силно начало на годината за жилищния пазар в София

Смениха ръководството на "Булгаргаз"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com