Манолова иска и гражданите да могат да обжалват цената на тока, водата и топлото

1053
Манолова иска и гражданите да могат да обжалват цената на тока, водата и топлото
Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Мая Манолова даде на Конституционния съд (КС) текст от Закона за енергетиката, който не дава възможност на гражданите да обжалват в съда решенията на КЕВР за пределните цени за доставка на топло и електрическа енергия, природен газ и вода. Това съобщиха от пресцентъра на пресцентъра на Омбудсмана на Република България.

Става въпрос за чл. 36а, ал. 2 от Закона за енергетиката (ЗЕ), който определя тези решения като индивидуални административни актове.

Манолова предупреди да не се бърза по случая с д-р Димитров, обвини КЕВР за ЧЕЗ

"Гневът и протестите на хората са напълно разбираеми и справедливи, не само за този случай, по който няма достатъчно яснота. Този инцид...

Омбудсманът се обърна и с писмо до председателя на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева, в което препоръчва и законодателни промени в тази насока.

„В резултат от възприетото законодателно решение на практика гражданите се лишават от право на защита, когато са нарушени или застрашени техни права и законни интереси, както повелява чл. 56 от Конституцията“, категорична е Манолова.

Тя подчертава още, че това не е в съответствие и с европейската директива 2009/72/ЕО, според която държавите-членки на ЕС трябва да въведат на национално ниво механизми, които да гарантират на всяка засегната страна възможност за обжалване на такива решения пред независим орган.

„Макар чл. 13, ал. 9 от ЗЕ да предпоставя възможност за обжалване законосъобразността на актовете на КЕВР, разпоредбата на чл. 36а, ал. 2 от ЗЕ, която обявява решенията за утвърждаване на цени за доставка на електрическа енергия, природен газ и вода на гражданите за индивидуални административни актове, по същество ограничава тази възможност“, пише омбудсманът.

Манолова: Как губещата "Топлофикация София" ще покрива дълг от 67 млн. евро за завод за отпадъци?

Как губещо дружество като „Топлофикация София” ще покрива общински дълг от 67 млн. евро за завода за отпадъци. Това пита о...

Общественият защитник посочва, че така се нарушава принципа на правовата държава /чл. 4, ал. 1 от Конституцията/, както и възможността гражданите да обжалват всички административни актове, които ги засягат /чл. 120, ал. 2 от Основния закон/.

В писмото си до председателя на НС, националният обществен защитник припомня, че институцията на омбудсмана е помогнала на потребителски организации при обжалването на решения на КЕВР, с които се увеличава цената на природния газ, топлинната и електрическата енергия, но не е даден ход на делата.

„В същото време, тъй като адресати са само дружествата лицензианти, които нямат интерес от обжалване, някои от решенията на КЕВР, дори и незаконосъобразни, влизат в сила. А, както омбудсманът вече се убеди, има случаи, в които решенията на регулатора са приети при неспазване на законовите правила. Това се потвърждава и от действията на прокуратурата, която, сезирана от омбудсмана през декември 2017 г., внесе 16 броя протести срещу решение на КЕВР относно цената на ВиК услугите“, аргументира позицията си Манолова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Адм. Ефтимов: Военните даваме своя принос, но инвестициите в отбраната са критични

Стотици трудови злополуки са регистрирани в страната ни за 2023г.

Атанас Шарков: Истинската диверсификация означава намаляване на влиянието на Русия в Европа (ВИДЕО)

Kaufland повишава количествата на българските плодове и зеленчуци в магазините си

Времето утре - 29 март 2024 г.

АКФ иска ръководството на МВР да бъде изслушано в комисията за Нотариуса

Вандал опита да нахлуе в Президенството, докато Радев разговаря с възможните служебни премиери (СНИМКИ)

Поколението Z склонни да рискуват: Защо напускат работа

Агенция „Митници София” с нов шеф

Съдът върна на работа бивш директор в МВР, уволнен от Рашков

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com