X
 
 

Манолова: За безплатни детски градини и ясли са нужни 66 млн. лв. в Бюджет 2020

1582 1
Манолова: За безплатни детски градини и ясли са нужни 66 млн. лв. в Бюджет 2020
Снимка: БГНЕС
За да отпаднат напълно таксите за детски градини и ясли на всички деца у нас е нужно в бюджета за 2020 г. да бъде заложена сумата от 66 млн. лева.

Това заяви в своя позиция Мая Манолова по повод предложението на управляващата коалиция таксите за детски градини и ясли на социално слабите семейства да се поемат от държавата.

"Отчетеният излишък за деветмесечието е около 2 млрд. лв., по данни на правителството. Тоест, осигуряването на 66 млн. лева за децата е напълно възможно", уточнява Манолова в позицията си.

Управляващите: 250 лв. става минималната пенсия от 1 юли 2020г. (ВИДЕО)

На политически съвет на управляващата коалиция в парламента ГЕРБ и "Обединени патриоти" са се договорили за 4 промени в политиките, кои...

Според Манолова не само социално слабите деца, но всички български деца в тази възраст следва да бъдат освободени от такси.

"Всяко дете има право на образование, но не всеки родител може да си го позволи", допълва тя и напомня, че голяма част от родителите не могат да плащат такси поради ниски доходи.

По думите на Манолова, деца, непосещавали детски заведения, след това по-лесно отпадат от училище, а инвестициите в ранно детско развитие имат най-висока възвръщаемост.

"Осигуряването на таксите за ясли и градини от бюджета би било стимул за подобряване на раждаемостта на фона на демографската криза", аргументира се тя.

Бюджет 2020 мина на първо четене между устойчивостта и застоя

Депутатите приеха Бюджет 2020  на първо четене със 126 гласа "за" и 92 "против". Никой не се въздържа. Вчера на първо четене в Нар...

Според нея проблемът в столицата и в някои от другите големи градове е в липсата на достатъчно места в детските градини и ясли.

"За София са нужни 35 нови детски градини за чакащите 7 000 деца. Това би струвало около 70 млн. лв. само в столицата", посочва Манолова.

По думите й, в момента в проекта на бюджета за 2020 г., в чл.101, са предвидени до 70 млн. лв. за изграждане и реконструкция на детски ясли, градини и училища в цялата страна, които средства очевидно няма да са достатъчни за решаване на проблема през 2020 г.

"Затова смятам за справедливо, предвидената в чл.101 сума за 2020 г. от до 70 млн. лева да бъде увеличена на до 100 млн. лв.", обосновава се още Манолова.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 2 седмици Профил на трол?
    Милиарди се окрадоха ...милиарди се дадоха зя никому ненужни железни кофчези ф16...всички партии к лидерите им след 89- та са за съд и затвор ...а сега герб ни доеба майката....пенсията е 100 евро!!!!
Катастрофа е затапила АМ "Тракия"
Катастрофа е затапила АМ "Тракия"

Катастрофа на магистрала "Тракия" задръсти движението. Сблъсъкът е станал на около 25 км преди столицата. Към момента е образувана опашка...